Waterrekening meer op basis van verbruik

21-12-2018 Nieuws Redactie

MAASSLUIS/ROTTERDAM - Waterbedrijf Evides past zijn tarieven aan. In 2019 betalen klanten meer voor een kubieke meter water, maar minder aan vastrecht. Een kuub (duizend liter) water kost nu nog 68,7 eurocent. In 2019 wordt dat 85 eurocent, exclusief btw. Daar staat tegenover dat het vastrecht goedkoper wordt. Nu betaalt een huishouden nog 86,36 euro om een jaar water uit de kraan te kunnen tappen. Komend jaar ligt dat tarief op 70,02 euro. Een groter deel van de waterrekening zal dus uitgemaakt worden door het verbruik.

Evides legt zelf uit: "Voor het zuiveren en leveren van drinkwater maakt Evides vaste en variabele kosten. Onder de vaste kosten vallen onder meer de kosten in verband met leveringszekerheid – zodat u continu toegang heeft tot drinkwater – en het facturatieproces. Deze kosten worden verrekend via het vastrecht. Met het variabele tarief betaalt u de kostprijs per verbruikte liter."

De hoogte van de nota hangt verder af van het drinkwaterverbruik. "Hoe minder kuub u verbruikt, des te lager de rekening. Door de wijziging in de tarieven heeft u meer invloed op de hoogte van de waternota: zuinig omgaan met drinkwater leidt tot een lagere rekening. Zo heeft milieubewust gedrag ook effect op de portemonnee. Hiermee bevorderen we een laagdrempelige toegang tot drinkwater en efficiënt gebruik van drinkwater."Gerelateerd