White Wall Project niet in Maassluis door 'zwaardere windbelasting'

05-05-2018 Nieuws Redactie

Sfeerimpressie van canvasdoeken in Beatrixpark (foto: White Wall Project)

MAASSLUIS - Het White Wall Project kan niet langs het Scheur, in de volksmond ook wel Waterweg, plaatsvinden omdat er sprake is van een zwaardere windbelasting. Dat blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen van de VSP.

De 600 meter lange muur van canvasdoeken, onderdeel van het White Wall Project van de Spaanse kunstenaar Paco Dalmau, zal nu niet in Maassluis maar in Schiedam geplaatst worden. De installatie zou oorspronkelijk langs het Scheur in Maassluis komen te staan. De organisatie liet weten 'de vergunning niet rond te krijgen'.

Windbelasting
Het college laat nu weten dat de kunstenaar tijdens de behandeling van de aanvraag op 12 maart heeft besloten om de aanvraag in te trekken. 'Dit had te maken met de uitvoering van de constructie van de White Wall. Door de locatie direct aan de Waterweg is de windbelasting zeer bepalend voor de uit te voeren constructie. Hierdoor is een zwaardere uitvoering van de constructie vereist dan was aangevraagd (de constructieberekening in de aanvraag was gebaseerd op een locatie in Schiedam)',  aldus het college.

Brief
Ook de Culturele Raad Maassluis (CRM) en de Stichting Maassluise Kunstenaars (SMK) waren verontwaardigd over het feit dat het White Wall Project verhuist naar Schiedam en schreven hierover een brief naar het college. Zij vroegen zich onder andere af hoe het kan dat er in twee gemeenten binnen dezelfde veiligheidsregio de mogelijke risico's van een project verschillend worden beoordeeld. Volgens het college speelt de Veiligheidsregio echter geen rol. 'Het gaat hier om de veiligheid van de bezoekers van het evenement. De locatie in Maassluis, direct aan de Waterweg, vereist een andere uitvoering van de constructie dan dat voor de gekozen locatie in Schiedam, binnenstedelijk in een park geldt'.

Vergunningaanvraag
Het college betreurt dat er geen contact meer is geweest met de kunstenaar: 'Er is helaas geen contact meer geweest om te spreken over oplossingen voor eventuele meerkosten', schrijft het college. Het college is voornemen het proces van vergunningaanvraag 'kritisch tegen het licht te houden om te kijken hoe we de procedure gemakkelijker en sneller kunnen laten verlopen en de initiatiefnemer beter kunnen begeleiden en ondersteunen.'

De installatie wordt  in het Beatrixpark in Schiedam geplaatst. De opening van het White Wall Project is op zondag 27 mei waarna de installatie te bezoeken is tot en met zondag 24 juni.Gerelateerd