Wie wil kreeften tellen?

16-08-2019 Nieuws Redactie

REGIO - Kreeften tellen. Dat is de opdracht waar de Koninklijk Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), afdeling Delfland zich voor zet. Niet op het bord of in het aquarium, maar in het eggie. Wie mee wil tellen is van harte welkom, sterker, zonder vrijwillige tellers is het onderzoek naar de kreeften onmogelijk.

Doel is te achterhalen waar zoetwaterkreeften leven en wat de effecten van de rivierkreeften zijn op de kwaliteit van het oppervlaktewater. Het onderzoek is een initiatief van het EIS, kenniscentrum voor ongewervelden, en borduurt voort op een onderzoek van tien jaar geleden. Die instantie is ook nieuwsgierig naar het voorkomen van de Amerikaanse Rode Rivierkreeft, een excotische nieuwkomer die voor de nodige schade in de wateren in de regio zorgt.

De KNNV zoekt nog mensen die tot 15 oktober mee willen doen aan het onderzoek. Veel mensen zullen afschrikken van zo'n verzoek, maar er blijken gelukkig anderen die wel met de kreeften in de weer willen. Wie mee wil doen krijgt een fuik - en een ontheffing om daarmee te werken - en een instructie. De fuiken moeten op vier achtereenvolgende ochtenden gecontroleerd worden en de kreeften gefotografeerd.Gerelateerd