WO2 in 100 foto's, doet u mee?

03-12-2019 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - De provincie Zuid-Holland roept inwoners en organisaties op fotoboeken, archieven en de spreekwoordelijke dozen op zolder te doorzoeken om met elkaar een provinciale -en later een nationale- fotocanon vorm te geven over de Tweede Wereldoorlog. Nu de periode van oorlog en bezetting steeds verder weg ligt en er steeds minder mensen zijn die 'het na kunnen vertellen', worden de beelden die het verleden zichtbaar en voorstelbaar maken, steeds belangrijker.

Het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) en de provincies gaan daarom -in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid- op zoek naar de meest aansprekende 100 foto's uit de Tweede Wereldoorlog. Alle foto's worden verzameld via de website in100fotos.nl/zuidholland. Tot en met 18 december 2019 kunt u hier foto's inzenden.

Selectie

Een provinciale werkgroep maakt uit de ingezonden foto's een voorselectie van 50 foto's, waarna een publieksjury de keuze voor de 25 meest aansprekende foto's bepaalt. Zo gaat dat in alle provincies. De provinciale selecties komen in januari 2020 samen. Daaruit worden -wederom door het publiek- de 100 meest aansprekende foto's gekozen, als fotocanon van de WO2 in Nederland.

De bekendmaking van de 100 meest aansprekende foto's is op 31 maart 2020 in het gebouw van de Tweede Kamer, waar de foto's dan ook te zien zijn. De Zuid-Hollandse fotocanon is in april 2020 -de maand van de Vrijheid- via kortdurende tentoonstellingen op verschillende plekken te zien.

Herdenken, vieren en koesteren

De provincie vindt het belangrijk om samen onze vrijheid te blijven herdenken, vieren en koesteren. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vanwege 75 jaar bevrijding is Zuid-Holland op 5 mei 2020 gastprovincie voor de start van de landelijke viering van Bevrijdingsdag. De fotocanon, een symposium over digitale vrijheid, een vrijheidsexpres (in de vorm van een bus, die langs gemeenten gaat) en de uitgave van een verhalenboek zijn enkele van de activiteiten die daarom in de provincie Zuid-Holland worden georganiseerd.Gerelateerd