Xander van Mazijk wereldkampioen bowlen

28-11-2017 Nieuws Redactie

Van Mazijk nog zonder medaille, maar met het hele team.

MAASSLUIS - Tijdens de Wereldkampioenschappen bowlen in Las Vegas heeft de Maassluise Xander van Mazijk voor een enorme stunt gezorgd door op dag 2 de gouden medaille te winnen in het Singles Event. Na 22 jaar heeft Nederland weer een Wereldkampioen bij de heren.

Bijzondere dag
Een finale spelen op maandagochtend, dat was wat Van Mazijk te doen stond na zijn geweldige voorronde op zondag. Dus zat hij om 07.15 uur aan het ontbijt van het South Point hotel. Het werd vervolgens een maandagochtend als nooit tevoren.

De als eerste geplaatste Van Mazijk moest het in de halve finale opnemen tegen Tobia Börding uit Duitsland en het werd een wedstrijd over 1 game die bol stond van de zenuwen. Halverwege stonden beide heren exact gelijk en dat maakte het ontzettend spannend voor het Nederlands kamp dat zich op de tribune van het South Point Bowling Plaza had verzameld. Uiteindelijk bleef Van Mazijk koel en wist hij in het slot de wedstrijd naar zich toe te trekken: 204-174.

Finale
In de finale wachtte Hao Min Wu uit Chinees Taipei. De "spinner" was op dat moment verantwoordelijk voor de enige perfect game van het toernooi en had nu ook de finale gehaald. Van Mazijk begon met een kleine achterstand, maar bleef koel en in de buurt van Wu. Een balwissel halverwege was volgens coach Michael Sassen het "key moment" in de wedstrijd. Voor het laatste frame kon de overwinning Van Mazijk niet meer ontgaan en dus was het genieten geblazen bij de laatste ballen: 224 - 190 was de eindstand.

Vervolgens kwam de ontlading, niet alleen bij Van Mazijk en coaches, maar ook bij zijn aanwezige familie en de rest van het Nederlands team en aanwezige supporters. Iedereen is zich er goed van doordrongen wat een geweldige prestatie er geleverd is en kon de winst dus goed op waarde schatten. Het betekent na de drie gouden medaillen in 1995 de vierde gouden medaille ooit voor Nederland op het WK.

Gerelateerd