Aandacht voor alfabetisering in de bibliotheek

24-08-2017 Onderwijs Redactie

MAASSLUIS - 2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Om dit onder de aandacht te brengen, worden overal in het land activiteiten georganiseerd tijdens de Week van de Alfabetisering, zo ook in de Bibliotheek Maassluis.

De Week van de Alfabetiserint vindt plaats van 4 tot en met 10 september. De Bibliotheek Maassluis heeft het volgende programma samengesteld:

Dinsdag 5 september

 • Themacafé gezondheid en beweging
  Fysiotherapeut Ron Fernhout bezoekt de bibliotheek om bezoekers voorlichting te geven over een gezonde leefstijl en het nut van bewegen. Het Themacafé start om 10.30 uur, is geschikt voor alle leeftijdens en is gratis te bezoeken.

Woensdag 6 september
 • Workshop korte gedichten
  Stadsdichter Jaap van Oostrum geeft een workshop 'Schrijven van korte gedichten'. In anderhalf uur tijd leest Van Oostrum voor uit eigen werk om belangstellenden vervolgens zelf aan de slag te zetten met het schrijven van limericks, haiku's en kwatrijnen. De workshp start om 15.00 uur.
 • Taalles
  Zo'n 50 mensen volgens wekelijks een gratis Nederlandse les van een docent in de Bibliotheek. Tijdens de Week van de Alfabetisering kunnen belangstellenden een les volgen. Eén van de taallessen vindt plaats op woensdag 6 september om 18.30 uur.

Donderdag 7 september

 • Rondleiding
  De bibliothecaris van Bibliotheek Maassluis geeft een rondleiding door de bieb. Na de rondleiding weet elke belangstellende onder ander waar alles te vinden is in de bieb, wat de symbolen op de kaft van de boeken betekenen en wat er nog meer te doen is in de bieb naast het lenen van boeken. De rondleiding start om 11.00 uur.
 • Opening Taalcafé
  Officiele opening van het Taalcafé in Maassluis. Het Taalcafé is bedoeld om andere mensen te ontmoeten en tevens het spreken in de Nederlandse taal te oefenen. De opening vindt plaats om 14.00 uur. Daarna zal het Taalcafé wekelijks op dinsdagochtend georganiseerd worden.
 • Taalles
  Zo'n 50 mensen volgens wekelijks een gratis Nederlandse les van een docent in de Bibliotheek. Tijdens de Week van de Alfabetisering kunnen belangstellenden een les volgen. Eén van de taallessen vindt plaats op donderdag 7 september om 8.30 uur en om 18.30 uur.

Vrijdag 8 september
 • - Taalles
  Zo'n 50 mensen volgens wekelijks een gratis Nederlandse les van een docent in de Bibliotheek. Tijdens de Week van de Alfabetisering kunnen belangstellenden een les volgen. Eén van de taallessen vindt plaats op vrijdag 8 september om 8.30 uur.

VoorleesExpress
Verder start de werving van vrijwilligers voor een nieuwe activiteit die vanuit de bibliotheek georganiseerd wordt: Voorlees Express. VoorleesExpress. Niet alle kinderen worden thuis voorgelezen. Als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool. Het is lastig om deze achterstand daarna weer in te halen.

De VoorleesExpress helpt gezinnen om de taalontwikkeling van hun kinderen (van 2 tot en met 8 jaar) te stimuleren. Een vrijwilliger komt twintig keer bij de mensen thuis en maakt de kinderen en ouders enthousiast over (interactief) voorlezen, boekjes en verhalen. De ouders krijgen hulp om het voorlezen zelf voort te zetten. Boeken moeten uiteindelijk een blijvende plek krijgen in het dagelijks leven van de kinderen. Ze gaan lezen leuker vinden en ontwikkelen zich beter.

De Voorleesexpress start begin 2018 in Maassluis en Midden-Delfland. De Bibliotheek Maassluis|Midden-Delfland is op zoek naar voorleesvrijwilligers.

Gerelateerd