Categorieën

Service

Bezoek brugklassen aan Joods Cultureel Kwartier Amsterdam

Bezoek brugklassen aan Joods Cultureel Kwartier Amsterdam
Onderwijs

Bezoek brugklassen aan Joods Cultureel Kwartier Amsterdam

  • Redactie
  • 25-02-2020
  • Onderwijs
Bezoek brugklassen aan Joods Cultureel Kwartier Amsterdam

Foto: Werkgroep 75 Jaar Vrijheid Maassluis

MAASSLUIS - Vrijdag 21 februari vertrokken de brugklassen (180 leerlingen) van de Lentiz mavo en lyceum naar Amsterdam om het Joods Cultureel Kwartier te bezoeken. De excursie werd mogelijk gemaakt door de Gemeente Maassluis en de Govert van Wijnstichting.

De leerlingen werden begeleid door docenten en vergezeld door burgemeester Edo Haan, wethouder Fred Voskamp en leden van de werkgroep ’75 jaar vrijheid Maassluis’. Eerder dan gepland kwamen de bussen aan, waardoor nog gewacht moest worden op de gidsen, die om 11.00 uur voor de groepen klaar stonden. In aanloop naar deze dag was er in de klassen aandacht besteed aan de onderwerpen van deze dag.

Dokwerker en Auschwitz monument
In twaalf kleine groepen werd een afwisselend programma aangeboden. Gidsen van het Joods Historisch Kwartier verzorgden een rondleiding in de voormalig Joodse wijk, langs onder meer ‘de Dokwerker’, Stolpersteinen en het Auschwitzmonument in het Wertheimpark. Belangrijk onderdeel van de wandeling was het bezoek aan de Hollandsche Schouwburg, de plek waar ook de Maassluise Joodse families naartoe gebracht zijn voor hun vertrek naar Westerbork. In de hal van de Schouwburg hangen lijsten met alle namen van de mensen die vanaf hier zijn weggevoerd ter herinnering.

Joods Historisch museum en Portugese Synagoge
Naast de wandeling waren de leerlingen in de gelegenheid om per groep op eigen gelegenheid het Joods historisch museum en de Portugese Synagoge te bezoeken. Een fraaie kans om de cultuur van dichtbij te bekijken.

Een verhaal om te blijven vertellen
Het verhaal van de jodenvervolging is een aangrijpend verhaal uit onze geschiedenis dat de leerlingen te horen en te zien kregen. Het is een belangrijk verhaal dat doorverteld moet blijven worden. Berichten over opkomend anti-semitisme, zoals ook afgelopen week weer het nieuws haalden, maken duidelijk dat het thema nog steeds actueel is.

De werkgroep hoopt dat het bezoek aan Amsterdam een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het besef van wat hier in de oorlog gebeurd is. Een verhaal waarvan de werkgroep hoopt dat ook de leerlingen van het Lentiz het verder kunnen en zúllen vertellen.