Categorieën

Service

Burgemeester terug naar de schoolbanken

Burgemeester terug naar de schoolbanken
Onderwijs

Burgemeester terug naar de schoolbanken

  • Redactie
  • 08-03-2017
  • Onderwijs
Burgemeester terug naar de schoolbanken

Foto: Peter Farla

MAASSLUIS - Burgemeester Edo Haan woonde woensdag 8 maart op het Reviuslyceum een les bij van vwo-klas V2B. De leerlingen kregen een speciale les over de Tweede Wereldoorlog in Maassluis en het bombardement van 18 maart 1943 in het bijzonder. Het bombardement wordt op vrijdag 17 maart bij het monument op het Kerkplein herdacht. 

Tijdens de les werd verteld over de impact van het bombardement op de stad Maassluis en haar inwoners. Het Reviuslyceum heeft het monument dat ter herinnering aan het bombardement is geplaatst, geadopteerd en de vwo-klas zal tijdens de herdenking een krans neerleggen. Daarnaast verzorgen leerlingen van het Reviuslyceum de zang tijdens de plechtigheid. Namens het gemeentebestuur zal burgemeester Edo Haan een toespraak houden en een krans bij het monument neerleggen.

Herdenking
De herdenking begint vrijdag 17 maart om 10.30 uur. De gemeente Maassluis nodigt Maassluizers van harte uit om bij de herdenking van het bombardement aanwezig te zijn. Na afloop van de plechtigheid is er in de Groote Kerk een informeel samenzijn met koffie/thee. 

Bombardement
Op 18 maart 1943 omstreeks 15.35 uur werd een gedeelte van het oude stadscentrum verwoest door een aanval van geallieerde bommenwerpers. In plaats van een precisiebombardement op hun strategische doelwit, de olieraffinaderij Witol NV aan de Heldringstraat, valt een tapijt van bommen in oostelijke richting op het Schanseiland en het oude centrum. Huizen raken beschadigd, storten in of branden uit, in het totaal waren er 18 slachtoffers te betreuren en deze mogen wij nooit vergeten.