Categorieën

Service

Een tablet voor iedere leerling op SBO de Parasol

Een tablet voor iedere leerling op SBO de Parasol
Onderwijs

Een tablet voor iedere leerling op SBO de Parasol

  • Redactie
  • 18-06-2015
  • Onderwijs
Een tablet voor iedere leerling op SBO de Parasol

MAASSLUIS - Bij SBO De Parasol, een school voor speciaal basisonderwijs in Maassluis, werken leerlingen vanaf groep vier sinds vorige maand met een tablet. 

Via de organisatie Snappet hebben alle leerlingen een eigen tablet gekregen, waarop zij lessen spelling, begrijpend lezen, woordenschat en rekenen op hun eigen niveau aangeboden krijgen. Voor de kinderen met een ernstig leesprobleem of dyslexie is het fijn dat de tablet ook kan voorlezen; zo worden de leerlingen ook auditief ondersteund. Op de tablet verdienen de leerlingen sterren, aangepast aan hun niveau voor de goede antwoorden. Dit motiveert om nog meer werk te maken. 

Ook de leerkrachten zien voordelen: het gemaakte werk op de tablets komt in overzichten te staan, zodat de leerkracht in een oogopslag ziet waar extra ondersteuning voor een leerling nodig is of waar juist extra uitdaging op zijn plaats is. Het team van SBO De Parasol neemt tot de zomervakantie de tijd om samen met de leerlingen te onderzoeken welke vakken goed te volgen zijn op de tablet. 

Bij SBO De Parasol zijn de groepen klein, zo’n 16 leerlingen per groep. Hierdoor is er meer tijd om iedere leerling om te ondersteunen om tot leren te komen en zich verder te ontwikkelen. De leerlingen die op SBO De Parasol komen hebben vaak een leerprobleem, zoals ernstige dyslexie of dyscalculie. Ook zijn er leerlingen die meer ondersteuning nodig hebben bij hun sociaal-emotionele ontwikkeling. 

Vanzelfsprekend wordt niet al het onderwijs bij SBO De Parasol op de tablet aangeboden. Er wordt samen met de leerlingen een keuze gemaakt bij welke vakken het werken met de tablet voordelen biedt. Ook geven de leerkrachten nog steeds bij ieder vak instructie en individuele begeleiding. Met de inzet van de tablets bij enkele instructievakken leren de leerlingen van SBO De Parasol om ‘21e-eeuw-vaardigheden’ in te zetten. Ze zijn daardoor nog beter voorbereid op de toekomst!