Lisanne den Held wint jongerendebat

01-12-2015 Onderwijs Redactie

MAASSLUIS/OUD-BEIJERLAND – Afgelopen vrijdag debatteerden jongeren van het Reviuslyceum in Maassluis en jongeren van het Hoeksch Lyceum uit Oud-Beijerland over stellingen rondom de korte verhalen van Nederland Leest. Locatie was de Raadzaal van het gemeentehuis in Oud-Beijerland. Na twee spannende debatrondes wees de jury een overtuigende winnaar aan: Lisanne den Held van het Reviuslyceum in Maassluis.

Onder toeziend oog van Wethouder Van der Houwen uit Maassluis en Wethouder Van der Werf uit Oud-Beijerland debatteerden veertien jongeren over de korte verhalenverzameling van A.L. Snijders. De jongeren van het Reviuslyceum en het Hoeksch Lyceum gaven hun mening over stellingen als: Een dakloze moet dankbaar zijn voor alle hulp die hij krijgt. (Naar aanleiding van het verhaal Scheer een zwerver). Of: Zonder toezicht komt het slechtste in de mens naar boven. (Naar aanleiding van het verhaal Het meisje van de garderobe).  Debatleider Naomi Michels – winnares van het jongerendebat in 2012 – liet alle deelnemers goed uit de verf komen en dat leverde een pittige woordenstrijd op.

De jury lette met name op of de debaters ingingen op de argumenten van anderen. Ook werd onder meer gekeken naar flair, woordgebruik en overtuigingskracht. Daarnaast was het belangrijk of de leerlingen de verbinding met de verhalen in het boek vasthielden. Uiteindelijk wist Lisanne den Held de jury het meest aan te spreken. Zij gaat naar huis met de wisselbeker, die volgend jaar weer zal worden doorgegeven.

Het jongerendebat werd voor de negende keer georganiseerd door de Bibliotheek Hoeksche Waard. Nu voor het eerst in samenwerking met de Bibliotheek Maassluis, omdat zowel een school in Maassluis als een school in Oud-Beijerland dit keer meededen. Het voornemen is om volgend jaar meer scholen bij het jongerendebat te betrekken en dan te kiezen voor de locatie gemeentehuis Maassluis.Gerelateerd