Passend Onderwijs heeft effect

20-05-2020 Onderwijs Herman Stel

'Passend onderwijs heeft effect'. Nooit gedacht dat ik dit nog eens zou schrijven. Eerlijk waar niet. Maar ik moet toegeven dat de nieuwe wet op het Passend Onderwijs ervoor zorgt dat scholen zeer zorgvuldig omgaan met het toewijzen van de juiste plek voor de leerlingen.

Een flinke poos geleden stond een moeder met kind plotseling op de stoep van mijn school. Het jochie had zijn rugzakje met schoolspulletjes al bij zich. Moeder wilde meteen inschrijven. Tijdens het volgende kennismakingsgesprek bleek dat ik in twee dagen tijd al de derde school was waar zij aanklopte voor plaatsing. De dag ervoor hadden mijn collega’s van twee christelijke buurscholen al gezegd, dat zij geen plek voor het mannetje hadden. 'We zitten helemaal vol!', was hun boodschap geweest, waarop moeder en zoon weer verder sjokten.

Moeder had nog een dag eerder het kereltje van de ene op de andere dag van de vorige school weggehaald. Ze gingen verhuizen naar ons dorp en dus moest er een andere school worden gevonden. Ik legde haar uit, dat je niet zo maar je kind van school mag halen als er nog geen nieuwe school is gevonden. Zij begreep er niets van. Er werd afgesproken dat ik informatie bij de vorige school mocht inwinnen. Daarna zou ik haar uitnodigen voor een vervolggesprek.

Tijdens het telefoongesprek met de vorige school bleek dat het jongetje daar ook nog maar twee maanden had gezeten en op de school daarvoor ook maar twee maanden. Dat beloofde niet veel goeds. Bellen met de ambtenaar leerplicht leverde het advies op om nog maar even niet in te schrijven. Op mijn telefoontje naar moeder met deze boodschap, kwam geen verdere reactie. Diezelfde dag nog bleek moeder ook nog bij twee andere scholen te zijn geweest. De directeuren daar hadden verteld, dat zij geen plek hadden omdat er te veel zorgkinderen in de groep zaten.

Daarna waren moeder en kind opeens onvindbaar. Leerplicht had intussen uitgevonden dat ook het opgegeven huisadres niet klopte. Na al dat gedoe had ik ook niet veel zin meer om dit jochie te plaatsen. Dat zou me zonder twijfel ongelooflijk veel ellende en werk opleveren. Maar ja. Die wet hè! We mogen niet weigeren volgens die wet.

Misschien moet de inspectie die wet ook nog eens uitleggen aan mijn collega-directeuren, die wel gauw de deur van hun school op slot doen en zo de ellende op het bordje van een ander gooien.

En wie is uiteindelijk het slachtoffer?Gerelateerd