Reviuslyceum in finale debatwedstrijd 'Meet the Boss'

16-04-2018 Onderwijs Redactie

MAASSLUIS - Lentiz Reviuslyceum uit Maassluis staat in de finale van Meet the Boss. Deze finale is bij Tata Steel in IJmuiden, een van de grootste staalconcerns van Europa en zij leveren een van de ‘bosses'.

Meet the Boss is een debatwedstrijd georganiseerd door Jet-Net. En wordt in nauwe samenwerking met het Nederlands Debat Instituut georganiseerd. Leerlingen van verschillende middelbare scholen gaan in debat met elkaar én ze binden de strijd aan met een 'boss', een topmanager van een Jet-Net bedrijf. Ze debatteren over stellingen op het snijvlak van technologie en maatschappij. De leerlingen zijn vooraf aangewezen als voor- of tegenstanders van de stelling en komen goed beslagen ten ijs. De 'boss' is voorzitter van een driekoppige jury. Hij of zij leidt het debat in en discussieert mee. Als het debat is afgelopen, kiest de 'boss' welke school zich het beste heeft geweerd.

Jet-Netschool
Sinds oktober 2017 is het Reviuslyceum officieel Jet-Netschool en gekoppeld aan DSM Delft. Jet-Net is het Jongeren en Technologie Netwerk van Nederland. Het Reviuslyceum en DSM Delft bekijken op dit moment de mogelijkheden van samenwerking. Denk hierbij aan excursies, gastsprekers, proeven doen op het laboratorium van DSM.

Door naar de finale
Een grote groep leerlingen heeft in het najaar een debattraining gevolgd van het Nederlands Debatinstituut. Ieder jaar doet het Reviuslyceum al mee aan de debatwedstrijd in het kader van Nederland Leest. Kort geleden nam de school deel aan het Groot Rotterdams Waterdebat.

In maart waren de voorrondes met 41 scholen voor Meet the Boss bij KPN in Den Haag. De groep leerlingen, een biologiegroep uit VWO 5, ging in debat met het Sorghvliet Gymnasium uit Den Haag. Daarnaast gingen de leerlingen individueel in debat met een ‘boss’ van KPN, en met twee Young talents. Een van de thema’s was de privacy wetgeving bij mobiele telefonie en apps. Het Reviuslyceum verloor dit debat op het nippertje van het Sorghvliet. Maar werd alsnog tot de finale toegelaten vanwege de debatkwaliteiten van de leerlingen, en hun enorme enthousiasme.

Donderdag 19 april stapt het Reviuslyceum om 10.30 uur in de bus richting IJmuiden, om daar de strijd aan te gaan met 14 scholen uit heel Nederland.Gerelateerd