College: herbouw Dierenhoek ’t Sparretje gaat tijd kosten

10-03-2020 Politiek Redactie

Ravage na brandstichting. (Foto: Dierenhoek 't Sparretje)

MAASSLUIS – De herbouw van Dierenhoek ’t Sparretje dat begin januari afbrandde, gaat tijd kosten. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders na schriftelijke vragen van de VSP Maassluis. ,,We zien dat ’t Sparretje een mooie voorziening is voor de wijk en de stad. Daarom willen we samen met de beheerders onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor herbouw. Het kost echter wel tijd om dit op een goede manier te doen.”

De gemeente erkent dat zij juridisch eigenaar is van de grond en het gebouw van Dierenhoek ’t Sparretje dat is afgebrand. ,,In oktober 2005 is er een bruikleenovereenkomst vastgesteld voor Dierenhoek ’t Sparretje. Er zijn geen andere afspraken gemaakt dan deze bruikleenovereenkomst over het eigendom van het gebouw. Hiermee blijft het eigendom bij de eigenaar van de grond. In die zin is de gemeente als eigenaar van de grond door natrekking ook eigenaar van het gebouw.”

Verzekering

De gemeente liet eerder al weten een tijdelijk onderkomen te hebben geregeld voor de vrijwilligers. ,,De hokken van de dieren zijn niet beschadigd,” antwoordt het college. ,,Wel is het onderkomen voor de vrijwilligers verwoest. Wij hebben een bedrijf ingeschakeld dat tijdelijk belangeloos een keet beschikbaar heeft gesteld als onderkomen voor de vrijwilligers.” Uit de antwoorden blijkt verder dat de schade niet is gedekt door een verzekering. ,,Helaas is het gebouw dat in brand is gegaan, vanwege de onduidelijke situatie rond het eigenaarschap, niet gedekt door de verzekering van de gemeente of van de vereniging.”

Herbouw

De VSP liet in de schriftelijke vragen weten voor een zo snel mogelijke herbouw van het gebouw te zijn. ,,We zien dat ’t Sparretje een mooie voorziening is voor de wijk en de stad,” reageert het college daarop. ,,Daarom willen we samen met de beheerders onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor herbouw. Het kost echter wel tijd om dit op een goede manier te doen.” Inmiddels is opdracht gegeven voor asbestinventarisatie en wordt onderzocht of de dierenhoek een zelfstandige aansluiting kan krijgen voor de energievoorziening.

Brandstichting

Verder meldt het college dat uit onderzoek blijkt dat de brand is aangestoken. ,,Het onderzoek, dat nog loopt, heeft tot nu toe nog niet geleid tot het aanhouden van verdachte(n). Uiteraard wordt als de daders bekend zijn geprobeerd de schade op hen te verhalen.”Gerelateerd