Categorieën

Service

Fusie leidt niet tot ontslagen bij bieb Maassluis

Fusie leidt niet tot ontslagen bij bieb Maassluis
Politiek

Fusie leidt niet tot ontslagen bij bieb Maassluis

  • Redactie
  • 29-04-2015
  • Politiek
Fusie leidt niet tot ontslagen bij bieb Maassluis

MAASSLUIS - Een eventuele fusie tussen de Bibliotheken Maassluis/Midden-Delfand (dit is al een organisatie) en Bibliotheek Vlaardingen zal niet leiden tot ontslagen in Maassluis. Dit zegt het college van b en w op schriftelijke vragen van het CDA.

Het college zegt: "Zoals eerder gemeld zullen er in het geval van een fusie duidelijke afspraken met de bibliotheek gemaakt worden, waarbij risico's voor de huidige dienstverlening, het personeel en de collectie in Maassluis worden uitgesloten. In zijn algemeenheid kan schaalvergroting in positieve zin leiden tot uitgebreidere dienstverlening, mogelijkheden tot verschuivingen van taken (doch geen ontslagen) en een bredere basiscollectie."

De gemeente Vlaardingen heeft te maken met grote bezuinigingsopgaven en hierbij wordt voor oplossingen ook naar Maassluis gekeken. De bibliotheek van Vlaardingen is een gemeentelijke organisatie, maar het bestuur van die stad wil dat de bibliotheek zelfstandig gaat opereren. Hiervoor zijn verschillende scenario's en één daarvan is een fusie met de bibliotheek van Maassluis/Midden-Delfland. De Bibliotheek Maassluis/Midden-Delfland is al een zelfstandige organistie, gesubsidieerd door Maassluis en Midden-Delfland

De Bibliotheek Maassluis heeft in het verleden vaker aangegeven dat zij openstaat voor samenwerkingsvormen of fusies met andere bibliotheken in de regio, zegt het college. Schaalvergroting is ook in het belang van de continuïteit van de bibliotheek. Daarbij zijn in de loop der tijd verkenningen uitgevoerd binnen de regio Rotterdam en het Westland. Dat heeft niet geleid tot resultaten die tot een versterking van de bibliotheek

Dat er contacten zijn met de bibliotheek van Vlaardingen en daarin de mogelijkheden van een fusie worden besproken is door de bibliotheek in januari aan de gemeente gemeld. Volgens het college betreft een mogelijke fusie een aangelegenheid tussen bibliotheken onderling waarbinnen de gemeenten Midden-Delfland en Maassluis indirect betrokken partijen zijn. Mocht er daadwerkelijk een fusie met Vlaardingen komen dan zal dat geen nadelige effecten hebben op de gemeentelijke begroting, zegt het college. Dat is tot nog toe ook de gemeentelijke stelling name richting bibliotheek geweest zodra dit onderwerp ter sprake kwam.