Geen coalitie CDA, PvdA, VVD, Leefbaar Maessluys

12-05-2022 Politiek Redactie

MAASSLUIS - Er komt geen coalitie met CDA, PvdA, VVD en Leefbaar Maessluys. 

Op donderdag 7 april 2022 heeft verkenner Marco Oosterwijk zijn advies uitgebracht over de coalitievorming in Maassluis. Daarna zijn de partijen CDA, PvdA, VVD en Leefbaar Maessluys onder zijn leiding gestart met de inhoudelijke onderhandelingen. Er zijn een tiental bijeenkomsten geweest in de afgelopen weken waarin inhoudelijke gesprekken zijn gevoerd over bepalende onderwerpen in het nog op te stellen coalitieakkoord.  

Deze week is vanuit meerdere partijen gebleken dat een coalitieakkoord tussen CDA, PvdA, VVD en Leefbaar Maessluys niet haalbaar is. Oosterwijk: ,,Naar mijn waarneming hebben alle partijen oprecht hun best gedaan om tot werkbare overeenstemming te komen, ondanks een aantal forse onderlinge programmatische en ideologische verschillen. De visie op het besturen van Maassluis en de manier waarop dat onderling vertrouwenwekkend kan plaatsvinden, blijkt uiteindelijk toch tot eerdergenoemde conclusie te leiden. Dat is spijtig, maar realiteit.”.

Op verzoek van CDA, PvdA en VVD voert Marco Oosterwijk met hen een vervolggesprek. Daarbij wordt bekeken of de eerder in het verkenningsadvies genoemde terugvaloptie (namelijk de combinatie CDA, PvdA en VVD) nog steeds draagvlak heeft. Is dat het geval, dan betekent dit dat deze drie partijen het onderlinge gesprek vervolgen om tot een driepartijen-coalitieakkoord te komen.

Op zaterdag 14 mei 2022 om 09.00 uur hebben vertegenwoordigers van de raadsfracties uit de gemeenteraad, in het gemeentehuis van Maassluis, de mogelijkheid hun vragen te stellen aan Marco Oosterwijk en aan de vier partijen die de onderhandelingen hebben gevoerd.