Lokaal is het helemaal?

24-02-2021 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

MAASSLUIS – U koopt waarschijnlijk al wat langer lokaal, al is het alleen al om de plaatselijke middenstand te steunen. Uit eten is er nog niet bij, maar bij de gemiddelde horecaondernemer bestelt u een lekkere maaltijd, u koopt uw boeken bij de lokale boekhandel in plaats van bij Bol en nu er bij zo’n beetje elke winkel er een click & collect mogelijkheid is laat u ook Ali Express even links liggen. Toch?

Als u het helemaal lokaal wilt blijven doen dan kunt u op 17 maart bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer ook op een Maassluizer stemmen. Er staan op de verschillende partijlijsten van het kiesdistrict Dordrecht (daar valt Maassluis binnen) echter maar 2 gegadigden uit onze stad, waar de buren in Vlaardingen er wel 7 hebben. Vlaardingen heeft weliswaar meer dan twee keer zoveel inwoners, maar blijkbaar ook meer politieke ambities.

In Maassluis hebben twee inmiddels ervaren raadsleden van twee politieke partijen zich gekandideerd voor de landelijke politiek: Marcel ’t Hart van het CDA en Iris Vrolijks van de PvdA. Die staan op de lijst dan weer wel op zo goed als onverkiesbare plaatsen; ’t Hart op nummer 63 en Vrolijks op plek 27. Tenzij er een politieke aardverschuiving plaatsvindt blijven ze voorlopig dus nog in Maassluis wonen. Zelfs Lubbers kwam maar tot 54 zetels in 1986 (en zijn kabinet ‘viel’ drie jaar later, met dank aan de VVD) en da’s voor Marcel ’t Hart niet genoeg. Tenzij er natuurlijk heel veel stemgerechtigde plaatsgenoten hem met voldoende voorkeursstemmen richting Den Haag sturen.

Voor Iris Vrolijks geldt zo’n beetje hetzelfde. De PvdA is wel aan het opkrabbelen van de grootste nederlaag uit haar geschiedenis: in 2017 verloor de partij 29 van de 38 zetels die ze had in de Tweede Kamer. Zo bleek niet alleen voor het CDA (in 1989) maar ook voor de PvdA in 2017  regeren met de VVD een vloek.

Kortom, kiest u lokaal dan stuurt u twee Maassluizers de Tweede Kamer in. Vrolijks is daarbij tenslotte iets meer campagnegericht dan ’t Hart, want zij heeft op haar LinkedIn profiel vermeld kandidaat te zijn voor die functie.

 Gerelateerd