VVD en SP: 'Uitval veerpont schadelijk voor vertrouwen'

23-08-2018 Politiek Kor Kegel

MAASSLUIS – Het uitvallen van het veer is schadelijk voor het vertrouwen van de passagiers in de veerdienst Maassluis-Rozenburg. Dat vinden de fracties van de VVD en de SP in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. 

Statenleden Renze Weide (VVD) en Lies van Aelst (SP) hebben er vanavond schriftelijke vragen over gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. De veerdienst kent een flink aantal dagelijkse passagiers, maar ook – onder andere uit Schiedam en Westland – incidentele gebruikers, bijvoorbeeld als er lange files staan voor de Beneluxtunnel en de Botlektunnel.

Renze Weide en Lies van Aelst willen weten wanneer het provinciebestuur door exploitant Ottevanger OV is geïnformeerd over het uit de vaart nemen van de Staeldiep. Ze willen ook weten welke verplichtingen Ottevanger heeft in zijn informatievoorziening aan de inwoners en de gemeenteraden, met name die van Rotterdam en Maassluis. Renze Weide en Lies van Aelst zijn ook benieuwd of de passagiers compensatie kunnen krijgen voor eventueel geleden schade. De statenleden van VVD en SP vragen of Ottevanger OV als concessiehouder ,,enige nalatigheid’’ is te verwijten en of het bedrijf zijn verplichtingen is nagekomen voor het adequaat uitvoeren van de concessie. ,,Welke mogelijkheden heeft de provincie om de concessiehouder aan te spreken?’’  

De provincie heeft een langjarige concessie afgesloten met Ottevanger BV. Voor veel Rozenburgers is het veer de enige mogelijkheid om het gebied te verlaten (fietsers, scooterrijders, mensen in een rolstoel of scootmobiel). Renze Weide en Lies van Aelst vragen het college van GS naar de mogelijkheden om het uitvallen van het veer in de toekomst te voorkomen, te meer daar de veren relatief oud zijn (1965 en 1970).

De Staeldiep mag dan terug zijn, en onverwachts al binnen één dag, maar de Blankenburg is voorlopig tot oktober nog in reparatie in Drimmelen. Hierdoor kan de spitsdienst voorlopig niet worden gevaren; deze zou volgens plan aanstaande maandag van start gaan. De stateleden van VVD en SP willen weten of er afspraken zijn tussen de provincie en Ottevanger over het verplicht varen van de spitsdienst. Ze vragen ook of Ottevanger beboet kan worden, nu de spitsdienst voorlopig niet mogelijk is.  

De twee statenleden informeren ook naar de veiligheid van de passagiers op het vervangend fiets- en voetveer dat gedurende één dag werd ingezet (men moest over een loopplank zonder reling de veerboot op). Voorts willen Renze Weide en Lies van Aelst weten of de behoefte aan het veer de beschikbaarheid van veerboten overtreft, kortom, of er te weinig veerboten zijn.Gerelateerd