Kan Excelsior Maassluis de koploper opnieuw verslaan?

02-02-2018 Sport Redactie

MAASSLUIS - Er staat morgen een prachtig affiche op het programma: Katwijk – Excelsior Maassluis. Een wedstrijd die in de historie van het zaterdagse amateurvoetbal maar al te vaak werd gespeeld, nagenoeg altijd op het hoogste niveau. Nu, in de Tweede Divisie, is het een duel tussen de gevreesde koploper en een subtopper die de laatste jaren als reuzendoder door het leven gaat. Een kraker om naar uit te kijken.

Eerder dit seizoen kwam Katwijk met de volle buit op zak naar Maassluis. De oranjehemden hadden toen alles nog gewonnen en stonden stijf bovenaan. Bij het eindsignaal stond er echter een prachtige 3-0 zege voor Excelsior op het scorebord. Katwijk zal deze pijnlijke middag natuurlijk niet vergeten zijn en zal ongetwijfeld op zoek gaan naar revanche.

De koploper kende echter een rumoerige week. Zo werd bekend dat hoofdtrainer Dick Schreuder per direct vertrekt naar Amerika om daar als assistent-trainer aan de slag te gaan bij Philadelphia Union. Een verrassende stap die ongetwijfeld voelt als een unieke kans. Katwijk stribbelde dan ook niet tegen en liet de succescoach na 3,5 jaar vertrekken.

Schreuder laat een groep achter die in vorm is. Na de thuisnederlaag tegen Kozakken Boys werden twee ruime zeges geboekt (1-4 op bezoek bij Barendrecht en 3-0 thuis tegen Achilles’29). Assistenten Johan Plat en Patrick Heijmans, die de zaken voorlopig waarnemen, krijgen dus de leiding over een groep die goed in zijn vel zit. Katwijk staat nog steeds ruim bovenaan en beschikt bovendien over topscorer Marciano Mengerink. De spits schoot al 17 maal raak en voert daarmee ruim de topscorerslijst aan (Ahmed el Azzouti van Kozakken Boys volgt op gepaste afstand met 14 treffers).

Excelsior Maassluis kent een ietwat wisselvallige periode. Zo waren er twee gelijke spelen met een lage amusementswaarde (1-1 bij AFC, 0-0 tegen GVVV) maar werd er ook overtuigend gewonnen op bezoek bij ASV De Dijk. In die wedstrijd wist Excelsior het publiek wel te vermaken. Bovendien is er in 2018 nog niet verloren. De laatste nederlaag dateert sowieso van een tijdje geleden. Rijnsburgse Boys was op 25 november de laatste ploeg die Excelsior Maassluis wist te verslaan. De daaropvolgende vijf wedstrijden haalde Excelsior negen punten (twee zeges, drie gelijke spelen).

Katwijk – Excelsior Maassluis is ook een wedstrijd tussen de twee minst gepasseerde ploegen van de Tweede Divisie. Katwijk kreeg er 17 tegen, Excelsior eentje meer. Het verschil op de ranglijst: Excelsior staat negende met 17 punten achterstand, dat is dus vooral te danken aan de scoringsdrift van Katwijk. Met 42 doelpunten zijn zij na Kozakken Boys (46) de meest scorende ploeg van de Tweede Divisie. De eerder aangehaalde Marciano Mengerink heeft met zijn 17 treffers een hoog aandeel hierin. Schakelt het doorgaans sterk verdedigende Excelsior hem uit, kan er zomaar een mooi resultaat in zitten.

Gerelateerd