Sporten in teamverband weer mogelijk voor kinderen en jongeren

21-04-2020 Sport Redactie

MAASSLUIS/NEDERLAND – Kinderen en jongeren mogen vanaf 28 april wil in clubverband en in de buitenlucht hun sport beoefenen. Dat maakte premier Mark Rutte vanavond bekend tijdens een persconferentie. Jongeren van 12 tot 18 jaar moeten daarbij nog wel anderhalve meter afstand houden.

Premier Rutte: ,,Sport is natuurlijk voor ons allemaal waanzinnig belangrijk voor onze gezondheid. Daarom dat we steeds hebben gezegd dat individueel sporten kan: een rondje hardlopen, fietsen, een wandeling, het is goed voor iedereen, zeker in deze tijd die we noodgedwongen meer aan huis gebonden zijn.”

Gedwongen binnen zitten is extra ingewikkeld voor kinderen en jongeren, voor wie de directe risico’s van het virus kleiner zijn. Mede daarom heeft de regering besloten dat kinderen in de basisschoolleeftijd weer in teamverband kunnen trainen. ,,Dat is de groep die nu ook als het ware al samen buiten speelt.” Maar: het moet blijven bij trainen en onderlinge partijtjes. ,,Geen officiële wedstrijden, want die leiden tot reizen en meer onderlinge contacten en dus tot een hoger verspreidingsrisico.”

Ook jongeren van 12 tot 18 jaar krijgen meer ruimte om georganiseerd buiten te sporten. ,,Maar wel op anderhalve meter afstand en dus ook zonder officiële wedstrijden. Onderlinge potjes kunnen, als die specifieke sport het mogelijk maakt om die anderhalve meter te handhaven.”

Steeds geldt: ,,Geen ouders langs de lijn, thuis douchen en gezond verstand gebruiken,” aldus Rutte. De gemeenten moeten in de organisatie hiervan de regie nemen, zo stelt het kabinet. En zij en de clubs worden geacht dat zo te doen dat ook niet-leden van verenigingen mee kunnen doen.Gerelateerd