Zwaarbevochten overwinning Excelsior in Lisse

• 16-10-2017
MAASSLUIS - Het was al de tweede keer dat Excelsior Maassluis en FC Lisse elkaar in dit nog prille seizoen troffen. Na de nederlaag, dankzij penalty’s in de voorronde van de KNVB beker, was het de ploeg van Jeroen Rijsdijk alles aan gelegen om met drie punten naar Maassluis terug te keren.

FC Lisse moest in de afgelopen week een domper van jewelste incasseren toen Hoek, in een penaltysoap met ABBA in de hoofdrol, uiteindelijk met een 5-6 overwinning de tweede ronde van de KNVB beker wist te bereiken.

Dat de ploeg van Robert de Ruiter die klap nog niet te boven was in de eerste helft wel terug te zien. Lisse speelde beduidend minder dan Excelsior maar de Maassluizers konden voor de goal van keeper Wesley Storm weinig potten breken. Scheidsrechter Winkel was in de beginfase de meest opmerkelijke man op het veld. Hij liet weinig toe en dat kostte bijvoorbeeld al na 10 seconden Sefa Kurt een gele kaart. Daarmee kwam zijn aantal op 5 en daarmee moet hij de clash met De Dijk van aanstaande zaterdag vanaf de tribune bekijken. Mede door het fluiten van de arbiter werd er nauwelijks een fatsoenlijke aanval opgezet totdat in de 25e minuut Kevin Dercks een schitterende steekbal in huis had op de razendsnelle Smally Lake. De frêle aanvaller liet de Lisse-verdediging zijn hielen zien en oog in oog met Storm faalde hij niet; met een droge schuiver in de verre hoek bracht hij Excelsior Maassluis, op dat moment verdiend, aan de leiding (0-1). Met die stand werd ook de rust bereikt.

Tweede bedrijf
FC Lisse begon het tweede bedrijf een stuk feller dan Excelsior Maassluis. Dat is dit seizoen al eerder het geval geweest. Feit was wel dat Lisse binnen twee minuten de gelijkmaker op het bord wist te brengen. Het had daarbij wel de hulp van Sefa Kurt nodig die ongelukkig een schot van Niels Buys verlengde waardoor Jean Paul van Leeuwen kansloos was (1-1). Even dachten de meegereisde supporters nog dat de treffer afgekeurd zou worden omdat de grensrechter met zijn vlag stond de wapperen. Scheidsrechter Winkel ging nog wel met zijn assistent in gesprek maar wees onverbiddelijk naar de middenstip. Op dat moment was Smally Lake overigens al gewisseld; voor hem kwam Daan Blij in de ploeg.

Vanaf dat moment ontspon zich een wedstrijd waarbij beide partijen voor elke meter vochten, niet goed speelden maar wel voornemens waren de wedstrijd alsnog te beslissen. Lisse deed zichzelf tekort toen in de 54e minuut Bert Koomen een smerige tackel op Daan Smith in huis had die door scheidsrechter Winkel met rood werd bestraft.

11 tegen 10
Met 11 tegen 10 knokte Excelsior Maassluis zich naar voren wat leidde tot een corner in de 58e minuut. De rebound uit die corner werd door uitblinker Stephan Kruithof keurig achter keeper Storm gewerkt (1-2). Iedereen dacht dat daarmee het pleit was beslecht maar toen Vincent v.d Berg in een tijdsbestek van 8 minuten 2x tegen een gele kaart opliep, stond Excelsior Maassluis plotsklaps ook met 10 man. Lisse putte moed uit deze situatie en zette nog meer druk naar voren. Reden voor Rijsdijk om Dean van Ooijen te wisselen voor Jeremy Moreno. Met zijn snelheid moest hij de ruimte die Lisse liet gaan benutten.

In de 80e minuut kwam Excelsior M op een 1-3 voorsprong door een geweldige actie van Daan Blij. Met een soevereine passeer- en voetbeweging zette hij eerst een Lisse verdediger en daarna keeper Storm op het verkeerde been (1-3). Daarmee moest toch de beslissing zijn gevallen dacht menig Tricolore, maar het tegendeel was waar. Nauwelijks twee minuten na de treffer van Daan Blij kwam Lisse al weer terug in de wedstrijd. Boyd Stevens was de maker van dit doelpunt (2-3).

Met de rug tegen de muur
De laatste 8 minuten van deze wedstrijd zullen we niet snel meer vergeten. Excelsior Maassluis, met de rug tegen de muur en met een alles of niets spelend Lisse dat heel veel ruimte liet. Diverse keren wist Excelsior Maassluis, vooral via Jeremy Moreno, gebruik te maken van die ruimte en had het zijn voorsprong uit moeten breiden, maar in alle gevallen werd het net niet gevonden.

Vlak voor tijd leek die beslissing wel te vallen toen Kevin Dercks binnen de zestien naar de grond werd gebracht. De toegekende strafschop werd echter door Stephan Kruithof niet benut. Net als destijds in de bekerwedstrijd was keeper Storm de winnaar in het onderlinge duel.

Lisse deed in de slotfase er nog maar eens een schepje bovenop maar Excelsior Maassluis wist stand te houden. Na 95 minuten stond er een 2-3 eindstand op het scorebord en die punten kan Excelsior goed gebruiken.

Overwinning
Geen goed voetbal op Sportpark Ter Specke maar wel een lekkere overwinning. De ploeg heeft er keihard voor moeten werken en dat heeft zich (gelukkig) uitbetaald.

Kijkend naar de ranglijst doen we goede zaken en kan er met vertrouwen worden uitgekeken naar de wedstrijd tegen De Dijk. In de Tweede Divisie weet je het nooit; iedereen kan van iedereen winnen en dus is ook in die wedstrijd weer van alles mogelijk.