Achterachterkleinzoon opent expositie C.W. Smith

26-08-2017 Uit Redactie

MAASSLUIS - De expositie met het werk van Maassluise kunst- en huisschilder Corstiaan Willem Smith in Museum Maassluis wordt op zaterdag 9 september geopend door achterachterkleinzoen Jan Smith.

De Maassluise schilder Corstiaan Willem Smith was zijn leven lang actief als huisschilder maar ook als een bekwaam kunstschilder. Hij heeft een omvangrijk oeuvre geproduceerd.

 De onderwerpen die hij schilderde waren dikwijls stads- en riviergezichten van Maassluis. Ook zeegezichten en meerder stillevens van Hollandse landschappen werden door hem op het doek vastgelegd. Als kunstschilder was hij autodidact, maar zijn eigen ambitie, aanleg en creativiteit maakten het hem mogelijk zich verder als kunstschilder te ontwikkelen.

De schilderstijl van Smith is er een die overeenkomsten toont met de Haagse School, die zich deels kenmerkt door zijn sobere stijl en gebruik van grijstinten bij landschappen en zeegezichten. Dit verklaart wellicht ook zijn regelmatige bezoeken aan het atelier van H.W. Mesdag in Den Haag, een van de bekendste schilders uit deze kunststroming met wie hij een goede band had. Zowel zijn onderwerpen als penseel- en kleurgebruik duidt op zijn voorkeur voor deze stijl.

De opening van deze tentoonstelling wordt verricht door Jan Smith, de achterachterkleinzoon van Corstiaan Willem Smith, op 9 september a.s. om 10.30 uur. De expositie duurt t/m 30 december 2017.

Museum Maassluis aan de Zuiddijk 16 is geopend op dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Gerelateerd
Reacties