Categorieën

Service

Back from the States in Museum Maassluis

Back from the States in Museum Maassluis
Uit

Back from the States in Museum Maassluis

  • Redactie
  • 29-01-2015
  • Uit
Back from the States in Museum Maassluis

Foto Museum Maassluis - Clowns van Jan van Heel

MAASSLUIS - Back from the States is de titel van de nieuwe expositie in Museum Maassluis die zaterdag door wethouder David van der Houwen van cultuur wordt geopend. Centraal staat een groot aantal werken van twee van de bekendste Nederlandse kunstschilders van de stroming Nederlandse figuratieve kunst van de generatie 1900: Jan van Heel en Otto de Kat. De tentoonstelling is tot en met 28 juni te bezoeken.

De schilderijen zijn deels afkomstig uit de eigen collectie van Museum Maassuis maar vooral van het echtpaar Sasker en Corinne de Boer - Dalstra, collectioneurs van de zogeheten Haagse School, die hun kunstschatten meenamen in 2008 toen zij naar de Verenigde Staten emigreerde. Daarmee leek het er op dat deze werken wellicht nooit meer zouden terugkeren naar Nederland. In 2014 besloot het echtpaar De Boer echter dat een belangwekkend deel van deze puur Nederlandse kunst terug moest keren naar het land van herkomst. Na overleg met Museum Maassluis besloten Sasker en Corinne de Boer de desbetreffende 24 kunstwerken voor lange tijd in bruikleen aan Museum Maassluis af te staan.

Jan van Heel (1898 – 1990) schilderde voornamelijk clowns, circusmotieven, stillevens, Parijse stadsgezichten en op latere leeftijd Spaanse- en Italiaanse landschappen. Otto de Kat (1907 -1995) zocht zijn hele leven onderwerpen in de natuur, het interieur, stillevens maar schilderde eveneens portretten.