Beeld Jongkind op grens Maassluis, Maasland en Vlaardingen

21-05-2019 Uit Redactie

Beeldhouwer Rob Houdijk legt de laatste hand aan het beeld van Johan Barthold Jongkind.

MAASSLUIS/MAASLAND/VLAARDINGEN - Zondag 2 juni rond 14.00 uur wordt het beeld van schilder Johan Barthold Jongkind onthuld aan de Duifpolder in Maasland. Dit is op de hoek van de Noordvliet en de Vlaardingse Vaart.

De schilder Jongkind is dan precies 200 jaar geleden geboren en heeft een groot deel van zijn jonge jaren in onze omgeving doorgebracht. Hij woonde in Vlaardingen, later in Maassluis en studeerde en werkte in Den Haag. Reizen tussen woon- en werkomgeving ging te voet over de trekpaden langs de vaarten. Onderweg maakte hij schetsen van de omgeving. Veel van deze schetsen zijn later uitgewerkt tot schilderijen.

Het is daarom ook een perfecte plek voor het beeld van Jongkind. Op de grens van Vlaardingen, Maasland en Maassluis. In de natuur met uitzicht op het onderwerp dat als inspiratiebron diende voor het vele werk van Jongkind.

Het beeld is in opdracht van The Art Foundation ontworpen en gemaakt door de vermaarde Alkmaarse beeldhouwer Rob Houdijk. Op dit moment wordt het beeld nog afgewerkt bij een bronsgieter in Friesland. Van Dijk uit Maasland is, ter plaatse, al druk bezig met het bouwen van de sokkel. Volgende week zal het beeld op deze sokkel geplaatst worden om vervolgens op 2 juni onthuld te worden.

Met het thema ‘Jongkind theater aan boord’ vertrekken er die dag boten vanuit Schipluiden, Vlaardingen en Maassluis om bij de onthulling aanwezig te zijn.


 Gerelateerd