Dick van Gelderen exposeert in Tavenu

07-03-2018 Uit Redactie

MAASSLUIS/MAASLAND - Hou je van Maassluis, hou je van Maasland? Dan word je vanzelf warm bij de expositie van Dick van Gelderen in Tavenu, in het hart van Maasland. De kunstenaar is geboren Maassluizer, maar woont inmiddels vele jaren in Maasland.

Van Gelderen, getrouwd met Ilse, vader van drie dochters én sinds kort opa, heeft met zijn jongste werk op steigerhout een publiek bereikt dat misschien niet eerder aan schilderijen in huis of bedrijf had gedacht.

Geen klassieke lijsten rond linnen doeken. Maar de haven van Maassluis in de vorige eeuw, de Elbe in volle glorie of de gouden blik op Maaslandse vlieten – naar het idee van de burgemeester – op steigerhout zorgen ervoor dat je het hart van de stad aan de Waterweg en het dorp in het groen voelt kloppen.

Van Gelderen, in het dagelijks leven als IT-projectmanager werkzaam bij MTS Europroducts, vertelt bij de opening van zijn expositie dat hij zijn stijl als ‘realistisch maar niet fotografisch’ beschouwt. "Met een losse toets", vult hij aan. "Vooral op oud steigerhout geeft dit meer sfeer en een stoere uitstraling."

"Ik schilder niet met een bepaald publiek voor ogen, kies wel de onderwerpen zo dat iemand dit thuis op de muur zou willen hangen." De laatste jaren produceert hij beduidend meer. "Omdat ik vaker exposeer en dan ook nieuw werk wil tonen én omdat ik steeds vaker ook in opdracht werk."

Van Gelderen is een veelzijdig schilder. Want naast de schitterende werken uit de omgeving durft hij ook mondiaal of in glamour te denken. Kijk naar de imponerende Brigitte Bardot of Clint Eastwood in hun glorietijd. Ze springen bijna levend van het doek of het hout.

Dat hij ook dicht bij zichzelf blijft, is te zien bij de door hem op steigerhout vastgelegde kleinzoon van enkele weken oud. Een schilderij dat een mens doet smelten. "Maar die is niet te koop", roept Van Gelderen met een glimlach.

De expositie van Dick van Gelderen in Tavenu (Pynasplein 5, Maasland) is nog t/m 25 maart te bezoeken op zaterdag, zondag en woensdag van 14.00 – 17.00 uur.

Gerelateerd