Doop trekschuit wordt omlijst met kunst

06-04-2022 Uit Redactie

Archieffoto: Peter Farla

MAASSLUIS - De tewaterlating en naamgeving trekschuit op zaterdag 9 april wordt een bijzondere dag, want voor de derde maal wordt er een poging ondernomen om de trekschuit van haar naam te voorzien. De twee voorgaande pogingen zijn geannuleerd vanwege de coronamaatregelen.

De bouw van de trekschuit startte op 15 mei 2019 door de werf Zorg en Vlijt. Een speciaal voor dit doel opgerichte stichting. De tewaterlating en de naamgeving van de trekschuit vindt plaats op de scheepswerf de Haas in Maassluis. Rond 14.00 uur zal dit te zien zijn vanaf de Hellingkade. Na de doop vaart de trekschuit door de Monstersche Sluis richting haar vaste ligplaats aan de Veerstraat. Shantykoor Die Maeze Sanghers zal vanaf de sluis het trekvaartlied zingen. Vanaf 16.00 uur kan iedereen de trekschuit bewonderen.

Markeringstegels

In Maassluis, Vlaardingen en Midden-Delfland zijn door The Art Foundation markeringstegels geplaatst over het leven van Johan Barthold Jongkind. Aan de hand van een folder kan de Jongkind route gewandeld of gefietst worden. De folder kan afgehaald worden bij o.a. Ervaar Maassluis en Gallery RitsArt.

Een van de tegels in Maassluis ligt op de Markt, ongeveer 10 meter van de ligplaats van de trekschuit. Jongkind en de trekschuit hebben de trekvaarten als overeenkomst. Op veel tekeningen en schilderijen van Jongkind zijn de trekschuiten te zien. Door de QR code van de tegels te scannen met de mobiele telefoon verkrijgt men een schat aan achtergrond informatie.

Art Maassluis, kunst langs de vlieten

Onder de noemer ‘deuren wijd open voor kunst!’ opent op zaterdag 9 en zondag 10 april een groot aantal kunstenaars zijn of haar atelier. Tussen 11.00 en 17.00 uur kan genoten worden van de vele kunst die Maassluis rijk is. Negen ateliers in de Wasserij aan de Zuidvliet 108 en zeven ateliers in De Drukkerij aan de Dr. Kuyperkade 27 doen hieraan mee.

Daarnaast zijn er bij RitsArt aan de Veerstraat 3 vier schilders bezig met live action painting en is er een expositie van Marie-José Robben. Bij Ervaar Maassluis exposeert Aad Bravenboer. De Stichting Publieke Evenementen Maassluis (SPEM) heeft deze activiteiten gecoördineerd.

 Gerelateerd