Douanehuisje juli: Golven maken de zee

23-06-2020 Uit Redactie

MAASSLUIS - Rudolf Janssen exposeert in juli in het Douanehuisje met pasteltekeningen en olieverfschilderijen rond het thema ‘Golven maken de zee’. Ook kunt u er gedichten lezen van Wil Dwarswaard die dit thema vertolken. De tentoonstelling gaat niet over realistische landschappen maar over het gevoel en de symbolische betekenis van golven en zee.  

Rudolf (Leeuwarden 1958) heeft schilderen en grafiek gestudeerd op de academie Minerva in Groningen. In 1977 begon hij daar met realistische portretten, om vanuit die ambachtelijke basis zijn werk te kunnen ontwikkelen. Na de academie ging hij voor een jaar naar de Konsthögskolan in Stockholm, daar begon hij abstracter te werken. Rudolf combineert graag verschillende soorten verf en dik opgezette gedeeltes met dunne, bijna transparante delen. Niet realistisch maar eerder associatief en met een zekere relativering. Op de website rudolfjanssen.nl kunt u een overzicht bekijken van zijn werk en ontwikkeling door de jaren heen.

Op de expositie in het Douanehuisje combineert Rudolf zijn werk met een serie gedichten geschreven door Wil Dwarswaard. Taal en beeld ontmoeten elkaar, twee manieren van uitdrukken waardoor een dialoog ontstaat als ze de onderliggende thema's op verschillende wijzen verwoorden. Soms vullen ze elkaar aan, soms liggen ze in elkaars verlengde.

 

Wil Dwarswaard (Den Haag 1953) heeft een fotografieopleiding gevolgd en daarna een opleiding aan de theaterschool. Zij werd regisseur en maakte televisieprogramma’s en documentaires. In 2017 en 2018 maakte zij, ook in samenwerking met Rudolf Janssen, twee reisboeken waarin haar gedichten een dialoog aangingen met zijn tekeningen. De gedichten in ‘Golven maken de zee’ gaan over het bewegen, stromen en veranderen in ons leven. De schrijfster kijkt terug en beschrijft hoe vroeger en nu in haar verbonden zijn: niets is alleen nieuw. Of voor altijd voorbij.
 

Het Douanehuisje aan de Govert van Wijnkade is in juli open op alle zaterdagen en zondagen, 4 t/m 26 juli, van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. De afgekondigde coronamaatregelen zijn uiteraard van toepassing.  Gerelateerd