Eerst handen wassen in restaurant, dan pas eten!

12-05-2020 Uit Redactie

MAASSLUIS - De nieuwe richtlijnen voor de anderhalve meter in de horeca zijn bekend. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft protocollen opgesteld voor de heropening van cafés, restaurants en terrassen per 1 juni. Het geeft antwoord op nog openstaande vragen: met hoeveel personen mag je maximaal aan tafel? En met hoeveel aan de bar? Mag je met vrienden op een terras aan één tafeltje zitten?

Hygiëne is het sleutelwoord. Nadat een gezelschap is vertrokken moeten tafels, stoelen en dergelijke eerst grondig worden gereinigd voor er nieuwe bezoekers kunnen plaatsnemen. Waar maar enigszins mogelijk moet anderhalve meter afstand worden gehandhaafd. Wie ziek is, blijft sowieso thuis en klanten die handelen in strijd met de regels mogen worden verwijderd. Horecazaken mogen eventuele schade die ontstaat door dergelijk handelen op hun klanten verhalen. 

Er zijn aparte regels voor cafés, restaurants en terrassen.

Restaurants
Eten in een restaurant? Dan vooraf reserveren! Bij binnenkomst wordt door middel van een controlegesprek ingeschat of er gezondheidsrisico’s zijn. Indien deze er niet zijn, wordt verwacht dat je eerst je handen wast waarna je naar je tafel wordt begeleid. Markeringen op de vloer zorgen ervoor dat je niet binnen anderhalve meter van andere gasten komt. Per tafel mogen maximaal vier gasten plaatsnemen met uizondering van huishoudens van meer dan vier personen. Tussen de tafels moet minimaal anderhalve meter afstand zijn tenzij ze van elkaar zijn gescheiden door schermen van plexiglas. Medewerkers mogen binnen anderhalve meter aan je tafel bestellingen opnemen en uitserveren.  

Cafés 
Hieronder valt alles van de buurtkroeg tot en met eetcafés. Je kunt niet zonder meer een café binnenstappen, je zult moeten reserveren. Voor je aan mag schuiven, is er een controlegesprek waarmee moet worden vastgesteld of dat wel veilig is voor personeel en de overige gasten. Er mogen maximaal vier personen aan de bar zitten, met uizondering van huishoudens van meer dan vier personen. Is de bar lang genoeg, dan mogen er met anderhalve meter tussenruimte nog vier mensen plaatsnemen. Ook aan tafels mogen in cafés maximaal vier mensen plaatsnemen.

Terrassen 
Staan op een terras is verboden, iedereen zit aan een tafeltje, maximaal vier mensen per tafeltje (met weer de uitzondering voor grotere huishoudens). De bediening vindt plaats aan tafel mits uit het voorgesprek is gebleken dat er geen gezondheidsrisico's zijn. 

Dit zijn de controlevragen

Bij de gezondheidsrisicocheck bij de ingang van horecagelegenheden, worden de volgende vragen gesteld. Als het antwoord op een van de vragen 'ja' is, word je de toegang geweigerd.
  • Hoesten, neusverkoudheid, koorts vanaf 38 graden of benauwdheidsklachten. Had je een of meerdere van deze klachten in de afgelopen 24 uur?
  • Heb je op dit moment een huisgenoot met koorts en/of benauwdheidsklachten?
  • Heb je het nieuwe coronavirus gehad en is dit in de afgelopen zeven dagen vastgesteld?
  • Heb je een huisgenoot/gezinslid met het nieuwe coronavirus en heb je in de afgelopen veertien dagen contact met hem/haar gehad terwijl hij/zij nog klachten had?
  • Ben je in thuisisolatie omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld?Gerelateerd