Gemeentelijke onderscheiding voor Museumvrienden

04-06-2019 Uit Redactie

MAASSLUIS - Het 50-jarig jubileum van de Vereniging Vrienden van Museum Maassluis (VVMM) is tijdens een feestelijke bijeenkomst op zondag 2 juni bekroond met de uitreiking van de Marnix van St. Aldegonde-plaquette door cultuurwethouder Corine Bronsveld. Namens het college van burgemeester en wethouders overhandigde zij de plaquette met een fraaie oorkonde aan VVMM-voorzitter Victor Knippenberg.

De plaquette is de hoogste gemeentelijke onderscheiding voor instellingen op grond van zeer bijzondere verdiensten voor de gemeente Maassluis. ,,Dankzij de jarenlange inzet en loyaliteit van heel veel vrijwilligers is het museum uitgegroeid tot een prachtige plek waar kunst en historie vloeiend in elkaar overgaan. Dankzij de inzet van de VVMM heeft Museum Maassluis zich in de afgelopen jaren kunnen ontwikkelen tot een levendige ontmoetingsplaats voor jong en oud. Plezier beleven aan kunst en cultuur staat centraal. Cultuureducatie en participatie zijn sleutelwoorden’’, zo prees de wethouder Corine Bronsveld de VVMM voor alle inspanningen en activiteiten van de afgelopen jaren.

Stadsdichter Jelle Ravestein heeft voor de jubilerende VVMM een speciaal voor deze gelegenheid ‘ode’ geschreven. Hij eindigde met de woorden: ,,Vijftig jaren vriendschap, wie kan dat zeggen? Wie is zo gezegend? Vrienden van het Museum Maassluis! Vrienden voor het leven, voor altijd. Vrienden, heel veel dank namens onze stad.”

Geschiedenis

Al in 1967 vormde zich een eerste voorlopig bestuur van de vriendenvereniging van het toenmalige Gemeentemuseum. In 1969 kreeg dit bestuur een definitieve status. Het bestuur stond indertijd een ‘open’ museum voor ogen: “ Niet een plaats waar Kunst met een grote K deftig is opgehangen, maar een levend centrum opgezet in een geest die kenmerkend is voor een progressief kunstbeleid”.

De VVMM begon indertijd met 70 leden, nu kan de vereniging bogen op meer dan 400 leden. De leden krijgen uitnodigingen voor activiteiten in het Museum Maassluis, zoals openingen van exposities en de jaarlijkse taxatiedag. Daarnaast organiseert de VVMM twee keer per jaar een excursie naar andere musea in het land.Gerelateerd