Jubileumboot Rode Kruis bij jubilerend Varend Corso

22-07-2017 Uit Redactie

MAASSLUIS - 4, 5 en 6 augustus is er voor de 20e keer het Varend Corso. En deze keer doet het Rode Kruis mee met een boot. Het Varend Corso is 4 augustus in Maassluis en Vlaardingen. De zaterdag vaart het door het hele Westland, en de zondag langs Delft, Rijswijk en Delftland. Het is altijd al een kleurrijk evenement en nu het Rode Kruis mee doet extra het bekijken waard.

Het idee om mee te gaan doen is begin dit jaar bij het team van het Rode kruis ontstaan. Immers dit jaar bestaat het Rode Kruis 150 jaar. Een mooie aanleiding om te laten zien dat het Rode Kruis er niet alleen voor wereldwijde hulp is, maar juist ook nodig is in onze eigen omgeving. Letterlijk "Hier om te helpen" dus.

Maar ja, een idee is nog geen werkelijkheid. Wie ervan hoorde was enthousiast, ook daarmee ben je er nog niet. Allereerst hebben afdelingen waar het varend corso langskomt de samenwerking voor dit project gezocht: de afdeling Nieuwe Waterweg Noord , de afdeling Westland en de afdeling Delft en Midden-Delftland. En enthousiast projectteam van vrijwilligers en een creatieve arrangeur zorgt voor de realisatie.

De eerste uitdaging waren de financiële middelen. Want men wilde nadrukkelijk dat het project het Rode Kruis niet op kosten zou jagen. Het lukte om een goed financieel plaatje te maken. Zo wilde stichting Varend Corso hen er graag bij hebben en heeft geholpen met de start. Daarna hebben het Fonds Westland, het Fonds Schiedam Vlaardingen en het De Groot Fonds steun gegeven zodat het project voor het Rode Kruis 'kosten neutraal' wordt gerealiseerd. Ook is er de hulp van vrijwilligers en via hen de relaties met bloemenkwekers en materiaal leveranciers. In een aantal gevallen is er sponsoring in natura.

Het gaat het Rode Kruis overigens niet alleen om een mooie boot te laten zien. We hebben de gelegenheid aangegrepen om aan de doelgroepen in het publiek onder de aandacht te brengen wat 'hier om te helpen' in de eigen omgeving kan betekenen. Dat daar het Rode Kruis ook voor staat, naast wat het Rode Kruis wereldwijd doet. Het is helaas veel minder bekend.

Op de plaatsen waar het corso aanlegt of halt houdt wil men met teams op de kant zichzelf presenteren aan hun doelgroepen. Zo zijn ze er met vrijwilligers van de afdelingen met onder meer het EHBO Biketeam, een demo met een AED, een demo kinder EHBO, en ondersteund met flyers geven ze instructies hittebescherming, zelfredzaamheid en ready2help.Gerelateerd