Kamerkoor Cantabile zingt werk van Franse componisten

25-09-2019 Uit Redactie

MAASSLUIS - Franse componisten staan centraal in het concert dat Kamerkoor Cantabile Maassluis zaterdagmiddag 28 september geeft in de Immanuelkerk in Maassluis. Het concert begint om 15.00 uur. Kaarten kosten € 15 (kinderen tot 12 jaar € 5) en zijn in voorverkoop verkrijgbaar bij Ervaar Maassluis Info, Nieuwstraat 2 in Maassluis of via www.koorcantabilemaassluis.nl. Voor de instrumentale begeleiding zorgen Wim Voogd (piano) en Frank Rutgers (cello). Dirigent is Mirjam Warnas.

Op het programma staan werken van Claude Debussy, Camille Saint-Saëns, Lili Boulanger, Maurice Ravel en Gabriel Fauré. Van hem zingt Cantabile het bekende ‘Cantique de Jean Racine’ met een speciaal voor deze gelegenheid geschreven arrangement voor cello en piano.

De titel van het concert is ‘Franse impressionisten’. Bij de term ‘impressionisme’ denken de meeste mensen ongetwijfeld aan schilders, maar ook in de muziek heeft die stroming zich ontwikkeld. Net als bij de schilderkunst was Frankrijk de bakermat. In de impressionistische muziek gaat het om het weergeven van indrukken. Vaak is het onderwerp de natuur. De muziek is over het algemeen intiem, heel kleurig en werkt vaak met bijzondere klanken.

Over het algemeen geldt Claude Debussy als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het impressionisme in de muziek, al had hij zelf weinig behoefte om die term te gebruiken. Zijn tijdgenoot Gabriel Fauré geldt ook als een impressionistische componist, al heeft zijn vroege werk nog duidelijke romantische trekjes. Ook voor Ravel en Saint-Saëns geldt dat in hun werk verschillende stijlen te horen zijn. Lili Boulanger heeft jammer genoeg te kort geleefd (1893-1918) en daardoor te weinig gecomponeerd om haar muzikale stijl goed onder een noemer te kunnen brengen, maar ze voelde zich duidelijk geïnspireerd door de muziek van Fauré en Debussy.Gerelateerd