Kroonenburg brengt hommage aan leermeester

28-09-2017 Uit Redactie

MAASSLUIS - Jaap Kroonenburg brengt 30 september in de Groote Kerk een hommage aan zijn vroegere leermeester Feike Asma, die van 1965 tot zijn overlijden in 1984 de vaste bespeler van het Garrels-orgel was.

Feike Asma was misschien wel één van de bekendste organisten van Nederland en wist velen te boeien voor het orgel als instrument. Met zijn plaatopnamen en het starten van de orgelconcertserie in Maassluis heeft hij bovendien het Garrels-orgel grote bekendheid gegeven.

Op het concertprogramma staan liedbewerkingen van Feike Asma zelf (Fantasieën over Psalm 73 en 77 en het Trio ‘Verlosser , Vriend’) en werken die Feike Asma veel gespeeld en onder de aandacht heeft gebracht, o.a. werken van Cornelis de Wolf, Alexandre Guilmant, Sigfrid Karg-Elert en Paul Chr. van Westering. Na het concert zijn er ook cd’s verkrijgbaar, waaronder de unieke 3-cd box met opnamen van Feike Asma voor de NCRV-radio. Daarnaast is er ook de serie van 8 cd’s waarop Jaap Kroonenburg de bewerkingen van Feike Asma heeft vastgelegd.

Jaap Kroonenburg behaalde in 1981 aan het Rotterdams Conservatorium het Solistendiploma Orgel (Uitvoerend Musicus) onder leiding van docent André Verwoerd. Vanaf 1968 kreeg hij interpretatielessen van Feike Asma. Vanaf 1972 is hij als organist verbonden aan de Groote Kerk, eerst als tweede organist naast Feike Asma en na diens overlijden als vaste organist.

Maak het mee tijdens de Hommage aan Feike Asma door Jaap Kroonenburg in de Groote Kerk te Maassluis op zaterdag 30 september 2017; aanvang 20.00 uur. De kerk is open vanaf 19.30 uur. Kaarten à € 8,00 p.p. verkrijgbaar aan de deur.

Gerelateerd