Kunstwerk van de Maand augustus: Harten

28-07-2021 Uit Jan Buijsse

Foto: Nel Wilkes

MAASSLUIS - ,,Ontwerp een kunsttoepassing voor de buitenruimte met de mogelijkheid tot doorloop in het gebouw. Het kunstwerk zal een relatie dienen te hebben met de doelgroep, c.q. de gebruikers van het gebouw, voornamelijk kinderen. …. De hoofdvorm zal een plaats krijgen bij de hoofdingang aan de buitenkant van het gebouw", dit was de opdracht van de gemeente Maassluis aan kunstenaar Karin Colen, ontwerper en vormgever van ‘nuttige & beeldende kunsten’. In augustus zijn de harten van Colen 'Kunstwerk van de Maand'. 

Deze opdracht daagde Karin uit omdat hij paste bij haar manier van werken: ,,Bij het ontwerpen van een kunsttoepassing ga ik altijd uit van de plek. …. Voor ik begin met het ontwerpen maak ik een uitgebreide studie en analyse en kom dan tot een duidelijk en aansprekend, vaak 'nuttig' kunstwerk. Zo wordt de plek typischer en de openbare ruimte beter en aangenamer." De kunstenaar ontwierp twaalf betonnen zitelementen in de vorm van snoephartjes. In de harten, in pastelkleuren, werden woorden zoals ‘geluk’ gegoten. Zo ontstond volgens Karin een speelkunstwerk.

De harten liggen bij Kindcentrum ’t Startpunt aan de Breitnerstraat/Vincent van Goghlaan. Ze nodigen uit om erop te gaan zitten of er allerlei spelletjes op en om te doen. Met andere woorden een goed gekozen locatie. Neem er een kijkje om te zien of dit klopt. Bezoek eerst http://www.crmmaassluis.nl/kunstwerk/harten/ voor wat meer informatie over het kunstwerk en www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart voor de locatie. Daarmee kan tevens ‘gecontroleerd’ worden of zij zich aan de opdracht en haar motto heeft gehouden. Van Karin Colen liggen in Maassluis ook de zogenoemde trottoirtatoeages, ofwel de zeemanstatoeages, op de trottoirs in diverse straten op het Balkon.

Het project Kunstwerk van de Maand wordt uitgevoerd door Mischa Koorneef (coördinator), Nel Wilkes (fotografie), Jacques Visker (research) en Jan Buijsse (publiciteit).Gerelateerd