Kunstwerk van de Maand juli: Masten met Vanen

27-06-2021 Uit Jan Buijsse

MAASSLUIS - Zeven rechtopstaande binten met driehoekige vanen vormen het vrolijk gekleurde kunstwerk op de hoek van de P.C. Hooftlaan en de Vondellaan: Masten met Vanen. Veel Maassluizers noemen het echter kortweg De Vaantjes. Door de plaats, een druk verkeerspunt valt het niet iedereen op.

Het kunstwerk is vervaardigd door de Maassluise kunstenaar Gerda Ploeg. Ze heeft er geen titel aan gegeven: ,,Ik laat het over aan de mensen die ernaar kijken om het zelf te benoemen." Over zichzelf zegt de kunstenaar: ,,Mijn werkwijze is doorgaans een mengeling van planmatigheid en spontaniteit. Door de dingen die ik zie, hoor, lees of voel, ontstaat er een plan. Dat is het uitgangspunt. Al werkende voeg ik daar spontaan dingen aan toe die ik zelden kan verklaren."

Het is destijds aangeboden aan de bewoners van de buurt door de Raad voor de Volkshuisvesting Maassluis. Aanleiding was de opknapbeurt van een aantal flatgebouwen aan de P.C. Hooftlaan, G.A. Brederodelaan, Vondellaan en de Van Lennepstraat. In totaal 232 woningen waren aan groot onderhoud toe. Na drie jaar was het klaar en werd de wijk verrijkt met een bijzonder kunstwerk. Net als de meeste kunstwerken in de openbare ruimte is de locatie van Masten met Vanen te vinden op de site van de gemeente: www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

De Maassluise jeugd ziet er voetbalvlaggen in, maar ook waarschuwingsborden. De plaats is volgens de jeugd goed gekozen en de kleuren zijn mooi. De ‘willekeurige’ Maassluizer ziet er een verwijzing in naar het zeevarende verleden van de stad. Niet-hoogdravende kunst die je blij maakt. De bedoeling van het kunstwerk blijft voor sommigen een vraagteken. Maar de locatie is goed gekozen, onder andere omdat het de saaie omgeving verdoezelt. Gewaardeerd wordt dat de kleuren, als je erlangs rijdt, met je mee lijken te bewegen. Maassluise kunstenaars vinden juist dat de locatie niet best gekozen is en dat het materiaal wel wat onderhoud kan gebruiken. Een ander vraagt zich af of het kunst is of meer een herkenningspunt. Maar ook een fris beeld met veel beweging dat uitnodigt om er omheen te lopen.

Geïnteresseerd naar wat meer achtergronden en meningen? Kijk dan op http://www.crmmaassluis.nl/kunstwerk/masten-met-vanen. En zelf er eens langslopen is natuurlijk ook een goed idee.

Het project Kunstwerk van de Maand wordt verzorgd door een werkgroep bestaande uit Mischa Koorneef (coördinator), Jacques Visker (research), Nel Wilkes (fotografie) en Jan Buijsse (publiciteit).Gerelateerd