Kunstwerk van de Maand oktober: Waterleliebank

30-09-2020 Uit Redactie

De Waterleliebank van Wilma Kuil (Fotografie: Nel Wilkes)

MAASSLUIS - Aan de Burgemeester Van der Lelykade staat het Kunstwerk van de Maand oktober, gemaakt door Wilma Kuil: de Waterleliebank. Het is een halfronde zitbank met hoge rug in lichtblauw beton en blauw terrazzo met gestileerde bloemmotieven.

De kunstenaar zegt er onder andere over: ,,Achter al mijn kunst zit een verhaal. Bij deze bank ging ik uit van de plek. Wie vanuit zee de rivier opvaart ziet de oever, maar niet het land daarachter. De polder, de vlieten, de wijde luchten. Die wilde ik hier naar de oever brengen."

De jeugd prijst de Waterleliebank vooral voor zijn kleuren. Dit fleurt de stad een beetje op: ,,We hebben meer kleur in Maassluis nodig." Volwassenen denken er heel verschillend over. Het varieert van nogal negatief, onder andere dat het kunstwerk vanaf de straat niet of nauwelijks zichtbaar is tot positief en uniek!

Kunstenaars oordelen vooral positief, hoewel ook hier wordt opgemerkt dat de bank vanaf de straatzijde niet zichtbaar is. Zij wijzen ook op het sociale element, of: "De bank maakt mij vrolijk."

Zie voor meer informatie de website van de CRM: http://www.crmmaassluis.nl/. Voorts is op de Kunstkaart Maassluis te zien waar het kunstwerk is geplaatst: www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart.

 Gerelateerd