Kunstwerk van de Maand: Rietvogels

24-03-2021 Uit Jan Buijsse

Foto: Nel Wilkes


MAASSLUIS - Maassluis heeft veel kunst in de openbare ruimte, van plaatselijke kunstenaars maar ook van anderen. In april is het Kunstwerk van de Maand van de bekende Vlaardingse kunstenaar Leen Droppert, De Rietvogels. In totaal staan er van hem vier werken in Maassluis. De veelzijdige kunstenaar is bekend van muurschilderingen, mozaïeken, penningen, glasramen, beelden, complete inrichtingsprojecten en meer. Zijn bekendste werk is het Geuzenmonument op de Vlaardingse Markt.

De Rietvogels is een brons van twee grote karekieten die een nest hebben gebouwd tussen drie stevige rietstengels. Het is ongeveer driemaal ware grootte.

De locatie past goed bij het beeld, hoewel er niet veel mensen langskomen. Het staat namelijk in de gemeenschappelijke binnentuin van het wooncomplex aan de Schuurhof.

Het is natuurgetrouw weergegeven, toch vindt een enkeling het nutteloos omdat de betekenis niet erbij is vermeld. Anderen zien er juist hun eigen moeder in die voor het gezin zorgt. Ook vertelt een jeugdige commentator dat hij er vroeger bang voor was.

Het beeld wekt dus heel verschillende associaties op. Ieder heeft er zijn eigen beeld bij.

Collega-kunstenaars hebben veel waardering voor het kunstwerk: je hebt niet veel voorstellingsvermogen nodig om te zien wat het voorstelt. Gepleit wordt er wel voor om er ook echte rietplanten omheen te zetten. Gemist worden detaillering en beweging. Bij bouwen, vooral door vogels, verwacht je meer spanning die beweging suggereert.

Kunstwerken in de buitenruimte verlevendigen de stad. En ze lokken discussie uit. Eenieder heeft er zo zijn eigen mening over, wat ook de kunstenaar ermee heeft bedoeld. Hoewel dat laatste voor verschillende toeschouwers wel van belang is.

Meer achtergrondinformatie over De Rietvogels is te vinden op I: http://crmmaassluis.nl/kunstwerk/de-rietvogels/ en voor de locatie zie I: www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

Het project Kunstwerk van de Maand is een samenwerkingsverband van de Culturele Raad Maassluis, de Historische Vereniging Maassluis en de gemeente Maassluis.Gerelateerd