Lezing over schilder Jongkind in Kunst en Cultuur Academie

01-02-2018 Uit Redactie

Foto: Ervaar Maassluis

MAASSLUIS - Kunsthistoricus Hoo Man Chan geeft op donderdag 1 februari een lezing over schilder Jongkind bij de Kunst en Cultuur Academie. Jongkind bracht een deel van zijn jeugd door in Maassluis. Museum Maassluis is de gelukkige eigenaar van een ets van hem, genaamd “schaatsenrijders op de Zuidvliet”.

Jongkind ging in 1837 naar de tekenacademie waar Andreas Schelfhout zijn leermeester werd. Door zijn toedoen kreeg Jongkind een beurs van koning Willem ll en vertrok hij in 1846 naar Parijs om les te krijgen van de schilder Isabey. De schilder heeft uiteindelijk driekwart van zijn leven in Frankrijk doorgebracht, maar bleef een Nederlander die door zijn Franse collega’s geëerd werd om zijn typisch Nederlandse uitgangspunten zoals zijn realisme en trouw aan de natuur.

Signac zag hem als de geniale voorganger van het impressionisme. Monet beschouwde Jongkind als zijn leermeester en de enige goede schilder van watergezichten. Voor Manet was hij de vader van het moderne landschap. Het werk van Jongkind was zeer geliefd bij het Franse publiek.

Na deze boeiende lezing kunt u met een bagage aan extra kennis naar de tentoonstelling gaan over Jongkind en de impressionisten, die tot 7 mei in het Dordrechts museum te zien is. De lezing vindt 1 februari van 20.00 uur tot 22.00 uur plaats in de Kunst en Cultuur Academie aan de IJsvogelstraat 2 in Maasluis.

Gerelateerd