Categorieën

Service

Lezing Witte Kerkje: De Romeinen in Nederland

Lezing Witte Kerkje: De Romeinen in Nederland
Uit

Lezing Witte Kerkje: De Romeinen in Nederland

  • Redactie
  • 08-02-2019
  • Uit
Lezing Witte Kerkje: De Romeinen in Nederland
MAASSLUIS – Diana de Wild vertelt tijdens een lezing in het Witte Kerkje op donderdag 14 februari over hoe de Nederlandse geschiedenis begint bij de Romeinen. De belangrijkste vondsten uit de Romeinse tijd in Nederland komen aan de orde, waaronder recente opgravingen en hoe de Romeinen over Nederland dachten. Diana de Wild studeerde klassieke en Egyptische archeologie

De Limes is de aanduiding van de grens en verdedigingszone van het Romeinse Rijk. Deze liep van de Atlantische kust in Noord-Engeland via de Noordzee langs de toenmalige hoofdstroom van de Rijn en Donau naar de Zwarte Zee. De Romeinse legerkampen werden langzaamaan vervangen door tientallen forten en versterkingen. Deze castella lagen ca. 2 uur loopafstand van elkaar. Zo ontstond er een uitgebreide, goed onderhouden infrastructuur, die de forten met elkaar verbond. Rond 200 verschijnen de eerste stenen versterkingen. Om de castella heen ontstaan dorpjes en steden.

Werelderfgoed

Delen van de Limes in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland staan op de Werelderfgoedlijst, de Limes in Nederland staat op de Voorlopige Lijst Werelderfgoed. Hier loopt de noordelijke grens van het Romeinse Rijk – van Katwijk aan Zee tot aan Nijmegen – vanaf ongeveer 50 na Chr. langs de Rijn en is 120 km lang.

Muziek

Klassieke muziek wordt door cellist Pepijn Huizinga gespeeld en waarschijnlijk is zijn neef Wouter Huizinga erbij met gitaar. De lezing worden gehouden in Het Witte Kerkje aan de Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis.  De zaal is open vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis en een kopje koffie of thee wordt u aangeboden.