Murth Mossel speelt geheim toneelstuk in de Stadsgehoorzaal

08-03-2021 Uit Redactie

MAASSLUIS/VLAARDINGEN - Een toneelstuk met één acteur, geen regisseur, geen decor en de tekst in een verzegelde envelop die pas geopend mag worden óp het podium, als de voorstelling start. Dat is het spannende concept van Wit Konijn, Rood Konijn door de Iranese schrijver Nassim Soleimanpour. Op zaterdag 13 maart is het precies één jaar geleden dat theaters wereldwijd hun deuren moesten sluiten vanwege het coronavirus. Om stil te staan bij dit moment wordt in honderden theaters wereldwijd, van Argentinië tot Australië en van India tot Nederland, om 20.00 uur hetzelfde stuk opgevoerd. In de Stadsgehoorzaal gaat Murth Mossel de uitdaging aan. De voorstelling, die een ode is aan de spontaniteit en het doorzettingsvermogen theater, is gratis te bekijken via een éénmalige livestream. 

De voorstelling is ontstaan toen de Iranese Soleimanpour vanwege dienstplichtweigering zijn thuisland niet meer mocht verlaten. Om toch een publiek te vinden voor zijn werk bedacht hij een toneelstuk zonder repetities, zonder regisseur en zonder decor. De enige benodigdheden: een acteur en de tekst in een verzegelde envelop. Deze envelop mag door de acteur pas worden geopend wanneer de voorstelling begint. De eerste keer dat de acteur de tekst voordraagt is daarmee ook meteen de enige uitvoering. Want wie het één keer gespeeld heeft, kent het stuk, en mag het niet nog een keer spelen.

Murth Mossel gaat de uitdaging aan

In Vlaardingen is het de eer aan acteur, rapper en stand-up comedian Murth Mossel om de zegel van de envelop te verbreken. Met de stapel beschreven vellen in de hand begint hij, geheel onvoorbereid, aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is. Dat geeft de kracht aan van de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater. Samen met het livestreampubliek ontdekt hij tijdens het lezen de inhoud van deze internationale theaterhit. 

Gratis livestream

Vanwege de coronamaatregelen is het in de Nederlandse theaters niet toegestaan om publiek te mogen ontvangen, maar via livestreams zetten de theaters toch hun deuren open. Door de unieke, eenmalige opzet van het stuk is het niet mogelijk de voorstelling op een later moment terug te kijken. Hiermee wordt de magie van een theaterzaal overgebracht in huiskamers van Nieuw-Zeeland tot India. Voor, tijdens en na de voorstelling is het voor kijkers mogelijk een vrijwillige donatie te doen aan het theater, waardoor soortgelijke initiatieven ook in de toekomst mogelijk blijven.

Meer informatie en de link naar de gratis livestream is HIER te vinden.Gerelateerd