Museum Maassluis gaat ‘Onder Water’ met Jeanne Oosting

06-02-2019 Uit Redactie

MAASSLUIS – In de Tuinzaal van het Museum Maassluis is de tentoonstelling ‘Onder Water’ met werken van kunstenaar Jeanne Bieruma Oosting ingericht. Het museum bezit veel werk van de kunstenaar, veel van deze werken zijn geschonken door Oosting zelf.

In de tentoonstelling duikt de bezoeker ‘Onder Water’ en is te zien wat Jeanne Bieruma Oosting daar allemaal ontdekt heeft. De kunstenaar maakte veel verschillend werk met heel diverse technieken, zoals aquarelleren, etsen, beeldhouwen, schilderen en tekenen. Bovendien ontwierp ze onder meer boekbanden, glas-in-lood en postzegels. In de collectie van Museum Maassluis zijn veel grafiek, lithografieën, schilderijen en illustraties te vinden van haar hand.

Onder Water

Jeanne was al jong geïnteresseerd in de natuur. Niet alleen op het land zocht ze naar bijzondere planten en dieren, ze bestudeerde ook de onderwaterwereld. Wat apart is, is dat zij vaak dieren koos waar mensen een aversie tegen hebben. Kleine harige dieren, reptielen of geschubde dieren, dieren waarin het koude vuur brandt zoals de kunstenaar het zelf omschreef. Ze maakte slim gebruik van composities en kleuren, waardoor de suggestie gewekt wordt dat de dieren echt tot leven komen en bewegen.

Nu is er in de Tuinzaal een tentoonstelling ingericht met grafiek dat nog niet eerder in het museum aan het publiek is getoond. In deze tentoonstelling duikt de bezoeker ‘Onder Water’ en is te zien wat Jeanne daar allemaal ontdekt heeft.

Aangezien het werk ook kinderen erg aanspreekt wordt er in het Cultuurmenu aandacht aan besteed. Er is tevens een kleurplaat beschikbaar waar kinderen hun creativiteit binnen het thema op los kunnen laten. De tentoonstelling is te bezichtigen tot 31 maart in Museum Maassluis aan de Zuiddijk 16. Het museum is geopend op dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

De kunstenaar

Jeanne Bieruma Oosting werd op 5 februari 1898 geboren in Leeuwarden in een voorname Friese familie. Ze groeide daar de eerste jaren van haar jeugd op. In 1907 verhuisde ze naar het Gelderse Lochem om in het indrukwekkende landhuis De Cloese te gaan wonen. Zij overleed in Almen op 14 juli 1994.Gerelateerd