Nederlandse Händelvereniging in Groote Kerk

30-11-2017 Uit Redactie

MAASSLUIS - Op zaterdagmiddag 2 december (aanvang 14.30 uur) komt de Nederlandse Händelvereniging \naar Maassluis met een uitvoering van Messiah van Georg Friedrich Händel.

Het 80-koppige koor neemt vier uitmuntende zangers mee: sopraan Nikki Treurniet, countertenor Dave ten Kate, tenor Marcel Reijans en bariton Wiebe-Pier Cnossen. Het Holland Symfonie Orkest zorgt voor de instrumentale invulling, samen met klavecinist David Jansen en organist Wybe Kooijmans. Het geheel staat onder leiding van de alom bekende en geprezen dirigent Jules van Hessen. Het is Georg Friedrich Händel gelukt om in Engeland het oratorium iets van het aanzien van een opera te geven. Messiah is daar een prachtig voorbeeld van.

Händel
Händel werd in 1685 in de Duitse stad Halle en al snel werd ontdekt dat hij een groot muzikaal talent bezat. Zijn rechtenstudie gaf hij al snel op voor een post als violist in het Hamburgs operaorkest, waar hij zijn eerste vier opera’s componeerde. Na enkele succesvolle bezoeken aan Londen vestigde hij zich daar in 1712. Vijfentwintig jaar later liet Händel zich naturaliseren tot Brits staatsburger waarbij hij zijn naam verengelste in George Frederic Handel. Händel was in Londen tientallen jaren een gevierd componist van opera’s, en werd ook bekend door zijn feest-muzieken zoals de Water- en Fireworks Music. Messiah ontstond op een keerpunt in Händels leven. Hij zette de tekst van Charles Jennens binnen drie weken op muziek. Behalve de eerste versie uit 1742 bestaan er ook nog vele bewerkingen. Tot aan zijn dood in 1759 dirigeerde Händel Messiah 56 keer en langzamerhand werd
Messiah Händels populairste werk.

Programma
Koor van de Nederlandse Händelvereniging & Holland Symfonie Orkest o.l.v. gastdirigent Jules van Hessen
Nikki Treurniet, sopraan
Dave ten Kate, countertenor
Marcel Reijans, tenor
Wiebe-Pier Cnossen, bariton
David Jansen, klavecimbel
Wybe Kooijmans, orgel

Info
Het concert vindt plaats in de Groote Kerk aan Kerkplein 2 in Maassluis en start om 14.30 uur.  Kaarten kosten €35,- (jongeren t/m 18 jaar gratis toegang). Voor meer informatie en kaarten zie www.muziekmaassluis.nl. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij Mastersound aan Noordvliet 29.
Kaarten zijn ook verkrijgbaar via info@muziekmaassluis.nl, telefonisch via 0182-614407 en op de avond van het concert aan de kassa van de Groote Kerk Maassluis.

Gerelateerd