Nieuwe dramaserie over Maassluise zandaffaire

25-10-2019 Uit Redactie

Foto: Rijnmond.

MAASSLUIS - Vanaf 2 november smelten feit en fictie zeven zaterdagen lang samen op Rijnmond in de dramaserie De Terugkeer van André van der Hout. De Terugkeer vertelt het verhaal van twee tegenpolen in de schaduw van de Rotterdamse haven jaren na de Zandaffaire in Maassluis: hij een moderne nomade die een zwervend bestaan leidt in een oude camper, zij de managing director van een chemische fabriek die een luxe bestaan leeft en overal businessclass naartoe vliegt. Echter weet het tweetal nog niet dat zij worden verbonden door dezelfde plek…

Atlantis

De nieuwe Rijnmondserie speelt zich af in de Rotterdamse haven en duikt in de geheimen die verscholen liggen onder het petrochemische heden. Onder het gigantische Rotterdamse industriegebied zijn onder andere een compleet verdwenen dorp, Blankenburg, en de Maassluisse Zandaffaire, een corruptieschandaal waarin de burgemeester, ambtenaren en zakenlui het geld van de bewoners in eigen zak staken, verborgen. Alleen is het verleden nog niet compleet begraven. Met een combinatie van found footage, ware gebeurtenissen en fictie, vertelt De Terugkeer het bizarre verhaal van de terugkomst van Marten Kluut uit het Rotterdamse Atlantis, Blankenburg.

Lasser en paralympisch kampioene

De Terugkeer is een zevendelig drama van regisseur André van der Hout, bekend van de films De Arm van Jezus en Het Zwijgen. De cast bestaat volledig uit niet-acteurs: de hoofdrollen worden vertolkt door een lasser slash muzikant en een voormalig paralympisch kampioene tafeltennis. In andere rollen zien we bijvoorbeeld de Blankenburger die als laatst het dorp verliet, een SP-kamerlid, een glamrockband uit de zeventigerjaren, een gebedsgenezer en een aannemer die in het verleden voor corruptie is veroordeeld. Een soort gelijke werkwijze heeft Van der Hout al eerder gehanteerd voor de serie RO TV, die in 2008 werd uitgezonden op Rijnmond. Tot de crew behoort onder andere Eugène Paashuis, jarenlang producent van VPRO Tegenlicht.

De Terugkeer wordt vanaf 2 november iedere zaterdag uitgezonden op Rijnmond om 17.17 uur met ieder uur een herhaling.

 Gerelateerd