Nora van Klingeren kunstenaar van de maand in Kunstuitleen

07-11-2018 Uit Redactie

MAASSLUIS - Regelmatig zet de Kunstuitleen Maassluis een kunstenaar in de schijnwerpers. Deze keer is dat de Amsterdamse kunstenaar Nora van Klingeren. Van 16 november tot 14 december 2018 zal een aantal van haar werken worden geëxposeerd in de uitleen. Na afloop zijn de werken beschikbaar om te worden uitgeleend of te worden verkocht.

Nora van Klingeren (1956, Amsterdam) maakt wandkleden van vervilte wol en handgeschilderde en gezeefdrukte zijde. Ze maakt haar vilt zelf en verwerkt hierin stukken met door haarzelf met zeefdruk bedrukte en geschilderde zijde. Nora doet een deel van het proces met de hand en een deel met de viltmachine. Zij zoekt in haar werk graag naar combinaties van technieken. Het vervilten van wol in combinatie met zijde geeft structuur en diepte aan de kleden. Zoals zij zelf zegt: “Mijn werk begint altijd met iets waardoor ik geïnspireerd raak. En daarmee komt dan gelijk de titel. Vervolgens bedenk ik wat ik ongeveer wil maken en maak daar een ruwe schets van. Je zou kunnen zeggen het verhaal dat ik wil vertellen. Vervolgens ga ik aan het werk, het zeefdrukken van de zijde, het schilderen van de zijde, het neerleggen van zijde en wol en tot slot het aan elkaar vilten. Ik wil graag dat niet alleen het totale beeld iets vertelt maar dat ook kleine stukjes bij nadere beschouwing interessant zijn.”

Voor deze tentoonstelling is een samenstelling van wandtextiel en zijden sjaals en schilderingen gemaakt. Allemaal met een vrolijk accent en passend bij een land tussen water. Haar werken zijn veelal in een stalen lijst vervat. “Ik vind de combinatie van het harde staal en het zachte vilt mooi. Ik wil deze combinatie in de toekomst verder uitdiepen tot een mooie balans tussen staal en stof ontstaat.” Nora maakt ook sjaals van zijde. Tevens maakt ze lijkwades toegesneden op individuele behoeften. Zie ook haar website www.noravanklingeren.nl.

Op vrijdagavond 16 november zal om 19.30 uur de tentoonstelling van Nora van Klingeren worden geopend. Zijzelf zal dan vertellen hoe haar werken tot stand komen. Bent u benieuwd naar haar wandkleden en sjaals? U bent van harte welkom om tijdens openingstijden een kijkje te nemen in de Kunstuitleen Maassluis. De Kunstuitleen Maassluis is gevestigd in de Bibliotheek Maassluis, Uiverlaan 18, 3145 XN Maassluis en heeft dezelfde openingstijden. Zie ook onze website www.kunstuitleenmaassluis.nl.Gerelateerd