Spido honderd jaar

04-05-2019 Uit Redactie

Spido in vervlogen tijden. (Foto: Spido)

REGIO - 'De Spido' bestaat honderd jaar. Een eeuw geleden begon de Spido als pendeldienst voor zeelieden. Nu is het een rondvaartdienst door de havengebieden voor dagjesmensen en toeristen. Zij vertrekken vanaf de voet van de Erasmusbrug voor kortere of langere tochten langs de kaders van Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en soms verder. En vooral door de havens en langs havenbedrijven en terminals.

"De Spido was eerst een soort tramlijn op het water, voor het vervoer van zeelieden naar schepen in de haven", vertelt Spido-kapitein Lieuwe Ferwerda op de website van de gemeente Rotterdam. "Nu is het veel meer dan dat." Ferwerda vaart al 45 jaar bezoekers rond. "Ik begon als matroos en groeide door naar stuurman en kapitein. Ik heb de stad écht zien veranderen. In de jaren 70 kwam de haven steeds verder buiten de stad te liggen. Daardoor veranderden ook de rondvaartroutes. En dagcruises naar Europoort en Botlek werden erg populair. Maar door de komst van de Kop van Zuid, de Erasmusbrug en het Lloydkwartier in de jaren 90 werd het weer aantrekkelijk om ook in de stad te varen."

"De Spido is allang méér dan een havenrondleiding. Vanaf de boot zie je bijvoorbeeld ook Delfshaven, Schiedam, cruiseschepen en splashbussen. Toch blijven bezoekers zich het meest verbazen over onze haven. Ze kennen het van Discovery Channel, boeken of andere media, maar in werkelijkheid is het toch anders. We varen op zo’n veertig meter afstand van grote containerschepen. Dan zie je pas echt hoe enorm ze zijn."

"Het leuke is dat ik nu het hele jaar door mag varen. Vroeger voeren we alleen van maart tot en met oktober. Nu is het ook in de winter druk, en ook het programma is veel uitgebreider. Behalve rondvaarten zijn er ook veel dagtochten, bijvoorbeeld naar de Maasvlakte, Heusden of Willemstad. Ook organiseren we themacruises, zoals een bridgetocht of een Valentine Dinner Cruise."

"Als kapitein maak ik bijzondere dingen mee. Twee jaar geleden mocht ik met de koninklijke familie varen, samen met de Argentijnse president Mauricio Macri. Ook vervult Spido, samen met stichting Ambulancewens, de laatste wens van terminale patiënten. Zo kreeg ik iemand aan boord die heel zijn leven in de haven had gewerkt, en nog één keer wilde varen. Dat was een ontroerend moment."

Spido viert de honderdste verjaardag met het boek ‘Venster op de Rotterdamse haven’. Vanaf 8 juni is er een expositie in het Maritiem Museum, en op 5 juli organiseert Spido een concert op de Tweede Maasvlakte met The Beach Boys en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.Gerelateerd