Tentoonstelling ‘Stadhuiskade’ in Museum Maassluis

26-01-2019 Uit Redactie

MAASSLUIS – Het Museum Maassluis is in de eigen collectie gedoken op zoek naar afbeeldingen van de Stadhuiskade door de eeuwen heen. Toen bekend werd dat het museum een tentoonstelling over de Stadhuiskade zou inrichten, kwamen diverse particulieren en kunstenaars spontaan met het bericht dat zij ook nog mooi werk hadden met de Stadhuiskade als onderwerp. Hierdoor bevat de nieuwe tentoonstelling heel divers werk zowel oud als nieuw, historisch als hedendaagse kunst en van grote schilderijen tot kleine ansichtkaarten.

Het meest geportretteerde plekje van Maassluis is de Stadhuiskade, dat vroeger nog de Havenkade heette. Vrijwel iedereen heeft er weleens een foto van gemaakt. Veel kunstenaars hebben zich ook door deze kade met fraaie bebouwing laten inspireren. Omdat de Stadhuiskade als bijzondere plek in Maassluis door vele kunstenaars en fotografen is vastgelegd besloot Museum Maassluis eens in eigen collectie op zoek te gaan naar afbeeldingen van deze kade door de eeuwen heen.

Diverse schilderijen, pentekeningen, foto’s en ansichtkaarten kwamen boven water. Zo heeft E.C. Zwolsman in 1930 meerdere keren de Stadhuiskade als onderwerp voor zijn schilderijen gekozen en maakte Charles Kemper in 1950 een pentekening en deed Bard Cordia dit later in 1992. Een van de oudste afbeeldingen is een schilderij van J. Fabius uit 1860.

De expositie is te bezoeken tot en met 29 april in Museum Maassluis aan de Zuiddijk 16. Het museum is geopend op dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

 Gerelateerd