Turks Fruit in een verrassend en modern toneeljasje

20-05-2019 Uit Advertorial

VLAARDINGEN - Het boek was een bestseller, de film een blockbuster, de musical een kaskraker en dan is er nu de mag-je-niet-missen toneelbewerking van het ultieme liefdesverhaal uit de Nederlandse literatuur: Turks Fruit. De met vele sterren bekroonde toneelversie met Chris Peters en Ali Zijlstra in de hoofdrollen staat aanstaande donderdag 23 mei in de Stadsgehoorzaal.

Turks Fruit vertelt van de heftige liefde tussen een beeldhouwer en een liftster. Hun ongekend passionele relatie krijgt een dramatische wending als de jonge vrouw ernstig ziek wordt. De autobiografische roman van Jan Wolkers heeft na bijna vijftig jaar nog niets aan universele kracht en ontroering ingeboet en staat nog altijd hoog genoteerd op de boekenlijst van middelbare scholieren. Paul Verhoevens verfilming, die van Monique van de Ven en Rutger Hauer op slag filmsterren van internationale allure maakte, is met 3,6 miljoen bezoekers nog steeds de best bezochte Nederlandse film ooit. Hans Kemna, die destijds de casting voor de film op zich nam, heeft ook voor de toneelvoorstelling de acteurs gevonden: Chris Peters en Ali Zijlstra. En met succes! Beiden hebben technisch ingewikkelde rollen, met veel schakels en soms discutabele motieven. Ze verleiden niet alleen elkaar, maar ook het publiek, en dat doen ze twee uur lang met volle overgave.

De roman laat een nogal eenzijdig mannelijk perspectief laat zien (dat van hoofdpersonage Erik), niet toevallig zijn bewerking en regie in de theaterversie in handen van twee vrouwen: Sophie Kassies en Hanneke Braam. Zij zorgen voor een essentiële ingreep, die het verhaal doen uitstijgen boven de provocatie. Anders dan het boek is niet Eriks gezichtspunt bepalend, maar krijgt Olga een eigen stem. De twee zijn steeds meer aan elkaar gewaagd en langzaamaan beseft Olga dat ze voor Erik meer een speeltje is dan een echte partner. De theaterversie is een verfrissende kijk op Turks Fruit, die het meer dan waard is een bezoekje te brengen!

 

Turks Fruit – Naar de roman van Jan Wolkers
Donderdag 23 mei 2019 – 19:30 uur (deuren open 18:30 uur)
Toegangsprijs: € 27,00 incl. consumptie
Kaarten zijn te koop via https://stadsgehoorzaal.nl/voorstelling/turksfruithetultiemeliefdesverhaal 

Gerelateerd