Twee van vier beelden ‘Boeiende Route’ worden vervangen

27-06-2019 Uit Redactie

Eerder is het beeld 'Stormkracht' al vervangen door een kunststof replica. (Foto: gemeente Maassluis)

MAASSLUIS – Twee van de vier beelden van de ‘Boeiende Route’ in Maassluis worden vervangen. De kwaliteit van de beelden is achteruitgegaan doordat het hout kwetsbaar wordt. Twee beelden, het begin- en eindbeeld, worden vervangen door kunststof exemplaren. De andere twee beelden zullen niet worden vervangen.

De beeldengroep in de ‘Boeiende Route’, gemaakt door kunstenares Friedie Kloen, symboliseert een mens die de boei uit het water tilt bij de Waternetsteiger aan de Waterweg en de boei naar de Binnenstad brengt om deze vervolgens weer in het water van de Zuidvliet te leggen. De beelden vormen samen een route, maar het zijn ook zelfstandige beelden.

Replica

Omdat het begin- en eindbeeld, door onder andere de kunstenares, als belangrijkste beelden uit de reeks worden beschouwd, worden deze vervangen. Al eerder werd een beeld van Kloen vervangen door een kunststof exemplaar. Het beeld ‘Stormkracht’ werd in juni vorig jaar weggehaald omdat het hout was aangetast door zwammen en schimmel. Van het oorspronkelijk iepenhouten beeld werd een kunststof replica gemaakt. Dit gaat nu ook gebeuren met het begin- en eindbeeld van de ‘Boeiende Route’.

Vervangen

Naar verwachting worden de nieuwe beelden na de zomervakantie opgeleverd. Het beeld dat nu bij de Waternetsteiger staat, krijgt een prominentere plek op de kruising van beide kades nabij de Binnenhaven. Daarnaast wordt het beeld op de Wip vervangen. Omdat twee beelden niet worden vervangen, schept dit ruimte voor nieuwe initiatieven op het gebied van beeldende kunst. Die initiatieven moeten dan wel passen binnen het thema ‘Boeiende Route’. ,,De bedoeling is om met diverse partijen in de stad vervolggesprekken te houden ten einde mogelijkheden te onderzoeken en commitment te krijgen voor aanvullende projecten in de komende jaren die passen binnen de Boeiende Route,’’ meldt het college in een Raadsinformatiebrief.

 Gerelateerd