Uniek kijkje in gemaal De Zaayer

11-01-2019 Uit Redactie

MAASSLUIS - Altijd al eens binnen willen kijken in het gemaal De Zaayer? Zaterdag 19 januari kan dat. Dick van den Tempel van het Hoogheemraadschap van Delfland verzorgt dan een unieke rondleiding, op initiatief van de Midden-Delfland Vereniging. 

Met een capaciteit van 2,2 miljoen liter water per minuut is De Zaayer het grootste boezemgemaal van Delfland, mede bedoeld om wateroverlast bij veel regen te voorkomen. Het boezemwater wordt vanuit de Boonervliet aangevoerd en geloosd op Het Scheur. Daarnaast is het gemaal een imposant rijksmonument, gebouwd tussen 1626 en 1928. Arie Blanker, stadsgids/sluiswachter van de Historische Vereniging Maassluis, vertelt u daarna alles wat u wilt weten over de Monstersche Sluis die 1 september feestelijk is heropend.

De excursie start om 13:45 uur met koffie bij het gemaal De Zaayer (Vlaardingsedijk 6, Maassluis), en eindigt bij de Monstersche Sluis rond 16:15 uur. Voor meer info en aanmelden kijk op de website van de Midden-Delfland Vereniging. Voor MDV-leden zijn er geen kosten. Bijdrage voor niet-leden bedraagt slechts vijf euro.

 Gerelateerd