Hema krijgt nieuwe eigenaar

18-10-2018 Winkelen Redactie

Foto: Facebook Hema Maassluis

AMSTERDAM/MAASSLUIS - De Hema gaat over in andere handen. Investeringsmaatschappij Ramphastos van Marcel Boekhoorn wordt de nieuwe eigenaar, zo maakt het bedrijf vandaag bekend.

De huidige eigenaar, durfcapitalist Lion Capital, kocht het Hema-concern in 2007. Drie jaar later, na de kredietcrisis, wilden de Britten al van de Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij af. Maar het duurde tot vandaag eer zij een verkoop konden aankondigen. In die jaren haakten koopkandidaten een voor een af; daaronder Ahold en Core Equity, een Belgische investeerder.

De centrale ondernemingsraad van Hema is akkoord met de overname. Die moet nog wel worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Beide partijen willen niet bekendmaken wat de nieuwe eigenaar voor de Hema, inclusief de schulden, betaalt. De Hema heeft één vestiging in Maassluis, in winkelcentrum Koningshoek.

De bekendmaking van de overname verliep vanmorgen chaotisch. Boekhoorn ontkende in eerste instantie, daarnaar gevraagd door zakenblad Quote, dat de overname 'rond' was. Het persbericht over de overname werd door Hema ingetrokken. Een persconferentie, gepland om half twaalf, is verplaatst naar later op de dag. Het persbericht waarin de overname staat aangekondigd is inmiddels weer online gezet en de overname is ondertussen door beide partijen aan verschillende media bevestigd. 

Tegelijk met de aankondiging van de overname maakt Hema ook bekend dat met de Vereniging van Aangesloten Bedrijven (VAB), de franchisenemers van de Hema, nieuwe afspraken zijn gemaakt, onder meer over de afrekening van de internetwinkel. Hema ligt met veel zelfstandige winkeluitbaters overhoop vanwege de verrekening van kosten, met name die voor de landelijk opererende onlinewinkel van de Hema. Afgelopen zomer stapten meerdere franchisenemers naar de rechter. Ongeveer de helft van de 537 Nederlandse Hema-filialen is in handen van zo’n honderd zelfstandige ondernemers. De drie partijen spraken al in een vroeg stadium van de overnamegesprekken met elkaar, zo laten ze nu weten. "Hema en de VAB zijn zich ervan bewust dat alleen samenwerken de enige manier is om vooruit te komen. Alle lopende rechtszaken zijn inmiddels ingetrokken, evenals de opzegging van franchisecontracten."

Tjeerd Jegen, CEO van HEMA laat in een persbericht weten 'erg verheugd' te zijn met de nieuwe eigenaar. "Dit is het beste scenario voor Hema, onze klanten, medewerkers en franchisenemers. Marcel Boekhoorn en zijn team hebben in de afgelopen jaren laten zien dat zij betrokken zijn bij hun deelnemingen, ondernemerschap stimuleren en een sterke investeringsvisie hebben. Daarnaast wil ik onze franchisenemers bedanken voor hun inzet om tot nieuwe toekomstbestendige afspraken te komen. Dat maakt de weg vrij om samen met onze nieuwe eigenaar en de franchisenemers te werken aan een sterker en financieel gezond HEMA.”

Marcel Boekhoorn, miljardair sinds hij Telfort groot maakte en verkocht, vindt de Hema 'een iconisch merk met geweldige internationale kansen'. "Maar ook in Nederland zijn er genoeg mogelijkheden om te groeien", zo voegt hij daar aan toe. "Samen met het HEMA-team en haar franchisenemers wil ik van HEMA een wereldmerk maken.”

Hema kondigt aan 'meer' te investeren in de kernmarkten Nederland en België, e-commerce en de internationale expansie in Europa en daarbuiten. "Hema werkt in toenemende mate met internationale partners, zoals Apparel Group in het Midden-Oosten. Hierdoor verandert Hema van een winkelketen met eigen winkels naar een internationaal merk."Gerelateerd