Hema wordt zusterbedrijf van Jumbo

17-12-2020 Winkelen Redactie


MAASSLUIS - De Hema komt in handen van Parcom en de familie Van Eerd. De doorbraak in de onderhandelingen met de huidige eigenaren, een serie internationale schuldeisers, werd bereikt toen de banken ABM Amro, ING en Rabobank besloten mee te doen. Het koopcontract werd gisteravond getekend.

Parcom is een Nederlands investeringsfonds en werd onlangs eigenaar van Itho Daalderop, gevestigd in Schiedam. De familie Van Eerd is eigenaar van supermarktketen Jumbo. De banken stappen nu in om de middelen bij elkaar te brengen om de schulden van het warenhuis over te nemen van de partijen die eerder geld in het bedrijf staken. Wel doen zij dit voor een lager bedrag dan waarop de nieuwe eigenaren hoopte - naar verluidt tweehonderd- in plaats van driehonderd miljoen euro.

Daardoor daalt de rentelast - zo'n vijftig miljoen per jaar - waaronder Hema gebukt gaat en is het warenhuis niet meer afhankelijk van de schuldeisers. Die verworven het winkelbedrijf toen eigenaar Marcel Boekhoorn geen sluitende afspraken wist te maken met de partijen waarvan het bedrijf geld had geleend.

Afgelopen zomer zette Hema een eerste stap naar financiële gezondheid toen de schuldeisers schold voor honderden miljoenen aan vorderingen kwijtscholden en het bedrijf van Boekhoorn overnamen. Door deze schuldsanering daalden Hema's jaarlijkse rentelasten naar €28 mln. Door de huidige deal met Parcom en Van Eerd zakken de rentelasten verder naar negen miljoen euro per jaar.

De aankondiging van de overname komt op een bijzonder moment. Hema heeft vandaag alle Nederlandse winkels gesloten, in reactie op de aanscherping van de regels door de overheid. Dinsdag en woensdag mochten essentiële producten ook worden verkocht in winkels waar ook veel niet-essentiële producten te koop zijn, vanaf vandaag niet meer. Eerder al kampte Hema met winkels in Frankrijk en België die dicht moesten.

Een van de inzichten van de nieuwe eigenaren is om minder actief te zijn in het buitenland. Jumbo en Hema werken sinds begin dit jaar al nauw samen. Zo verkoopt de supermarktketen leesbrillen, beenmode en andere spullen uit het Hema-assortiment.