'Maassluise Model' moet woningen voor starters betaalbaar maken

08-12-2021 Wonen Redactie

MAASSLUIS - Met het Maassluise Model wil het college van burgemeester en wethouders de starters op de woningmarkt te hulp schieten. Volgens wethouder Sjoerd Kuiper biedt dit model een pakket maatregelen om duurzame betaalbare koopwoningen bereikbaar te maken voor mensen met een modaal inkomen. ,,Zo houden wij onze wijken leefbaar en divers."

Wethouder Sjoerd Kuiper (o.a. volkshuisvesting en bouwen) timmert hard aan de weg om wonen betaalbaar te houden. ,,Een goede woning is een eerste levensbehoefte. Iedere inwoner van Maassluis zou zeker moeten zijn van een goede, betaalbare woning die past bij de eigen situatie: jong of oud, alleenstaand of met groot gezin. Helaas is dat niet voor alle Maassluizers weggelegd. Met het Maassluise Model willen wij ook koopwoningen betaalbaar maken en houden voor mensen met een modaal inkomen", legt Kuiper uit.

Verkoopprijs van woningen kan omlaag
De verkoopprijs van woningen schiet de laatste jaren omhoog. Hierdoor is een koopwoning voor starters op de woningmarkt met een modaal inkomen onbereikbaar. Met een pakket maatregelen wil Maassluis het mogelijk maken dat zij wel een goede start kunnen maken met hun wooncarrière. Volgens Kuiper moet de verkoopprijs van woningen omlaag. ,,Dat kan door een goed pakket aan maatregelen. Zoals het bouwen van woningen op gemeentegrond. Die grond blijft dan van de gemeente. De eigenaar van de woning betaalt dan alleen een vergoeding (canon) voor het gebruik van die grond, maar er hoeft niet op afgelost te worden. De prijs van de woning kan hierdoor naar beneden en de maandlasten zijn lager", zegt Kuiper.

Goedkoop en duurzaam bouwen
Daarnaast gaat de gemeente afspraken maken met bouwers om korting te geven op de prijs van de woningen. De prijs van de woningen blijft zo lager. ,,En we gaan duurzame woningen bouwen met nul op de meter. Dit betekent geen energiekosten en dus lagere woonlasten."

Woningen blijven betaalbaar
Bijzonder is dat in dit Maassluise Model de woningen ook in de toekomst betaalbaar blijven. Kuiper: ,,Wij helpen mensen die dat nodig hebben met een starterslening. Daarnaast zorgen wij ervoor dat de woning bij een verkoop na een aantal jaren ook betaalbaar blijft voor mensen met een modaal inkomen. De korting moet namelijk doorgegeven worden aan de volgende koper. En de nieuwe kopers moeten ook tot de doelgroep behoren: kopers met een inkomen tot 1,5 maal modaal. Zo zorgen wij ervoor dat er voor iedereen een passende woning is in Maassluis. De stad blijft leefbaar en divers."Gerelateerd